DanPob090524Dan pobjede nad fašizmom 9. maj obilježen je prigodnim programom na spomeniku Bezmetković, gdje su Organizacija boraca narodnooslobodilačkog rata u Herceg Novom zajedno s predstavnicima lokalne samouprave položili vijence.

Prisustvovali su članovi hercegnovske Organizacije boraca narodnooslobodilačkog rata iz perioda 1941-1945, Slobodan Novaković, Đorđije Zloković i Ranko Kišić, menadžer Opštine Herceg Novi, Dušan Vukić, sekretarka za lokalnu samoupravu Vesna Samardžić i sekretarka za kulturu i obrazovanje, Ana Zambelić Pištalo.
Kratak pregled istorije održala je profesorica Lidija Štanjo, dok su stihove recitovali učenici osnovnih škola i SMŠ "Ivan Goran Kovačić".
Vukić je istakao da naš narod posebno cijeni ideju slobode, možda čak više nego neki drugi narodi, vjerovatno zbog geografskog položaja na raskršću istoka i zapada, teritoriji koju su uvijek tražili različiti osvajači u svim epohama. Takođe je naglasio da sloboda nikad nije imala cijenu, bez obzira na period u kojem se nalazila.
“Mali ali dični grad Herceg Novi pamti i svoje prvoborce, narodne heroje, borce i u Prvoj Bokeškoj brigadi i u Orjenskom bataljonu, ali i u svim drugim četama, brigadama, bataljonima koji su ne šetedeći svoj život branili svoj grad, državu i narod. Ne zaboravljamo ni zatočenike, strijaljane i ubijene, ne zaboravljamo Spasića i Mašeru, pet mladih djevojaka – pet Danica, sve one hrabre kojima je bila čast poginuti za slobodu. Njihova imena nose novski trgovi, ulice, stepeništa, šetalište, obrazovne i druge ustanove, sportski klubovi”, istakao je Vukić i poručio da uz njihove svijetle primjere svi učimo da nikada ne pognemo glave nego se borimo za istinu, pravdu i slobodu.
Ceremoniji je prisustvovao i sin autora spomenika Bezmetković, poznatog crnogorskog vajara Luke Tomanovića, arhitekta Branko Tomanović.
“Na ovom svetom mjestu naših stradalih sugrađana sa suzama u očima slavimo njihovu i našu pobjedu. Ponosmi smo, jer se zahvaljujući vama svrstavamo u slobodarske narode kojima se divi cijeli svijet. Jugoslovenski narodi su za slobodu dali oko milion osamsto hiljada žrtava, od kojih 300 hiljada poginulih u borbama. Danas, nažalost, postoji relativizacija doprinosa u toj borbi za slobodu, a paraleleno sa tim i prekrajanje istorije, pa se žrtve pretvaraju u zločince, a zločince u žrtve. Tome se moramo suprostaviti tako što ćemo slaviti naše junake”, istakao je Tomanović.

Praznik je u ime predsjedništva i Upravnog odbora OBNOR-a čestitao Đorđije Zloković, zahvalivši što su se okupili u tolikom broju, posebno učenicima i nastavnicima hercegnovskih škola, koji su pripremili umjetnički program i na taj način poezijom i prozom podsjetili na tekovine NOR-a.