EugradksportTrebinjeHNEvropski grad sporta za 2024. godinu Herceg Novi pruža podršku Trebinju u kandidaturi za ovu prestižnu titulu za narednu godinu, istaknuto je na sastanku delegacija dvije pobratimske opštine.

Dosadašnja saradnja na više polja, te zajedničko učešće na međunarodnim projektima u narednom periodu takođe su bile teme sastanka predsjednika Opštine Herceg Novi, Stevana Katića i gradonačelnika Trebinja, Mirka Ćurića.
Sastanku su prisustvovali zamjenik gradonačelnika Trebinja, Dražen Bošković i potpredsjednici Opštine Herceg Novi, Miloš Konjević i Mirko Mustur, uz saradnike: načelnice Odjeljenja za kulturu i Odjeljenja za prostorno uređenje grada Trebinja, Slađane Skočajić i Nataše Tućić, zatim sekretarka za društvene djelatnosti i međunarodnu saradnju i pomoćnik Sekretarijata, Mila Petijević i Mitar Kisjelica, i sekretarka za kulturu i obrazovanje, Ana Zambelić Pištalo.
HNTBsportKatić je izrazio je zadovoljstvo zbog kandidature Trebinja, a nastavak prijateljskih i bratskih odnosa dva grada će se u narednom periodu ogledati ne samo u vidu pomoći u procesu kandidature, već i zajedničkom apliciranju na nove međunarodne projekte.
"Međunarodna saradnja i projekti na tom polju i sve ono što samo u prethodnom periodu zajednički odradili pokazali su se kao vrlo uspješni, tako da smo se ponovo zajednički prijavili za brojne međunarodne brojekte i zajedno učestvujemo u sledećim pozivima. To definitivno potvrđuje da dva prijateljska i bratska grada, jedan uz drugi iz dvije različite države, funkcionišu zajedno na besprekoran način i nastavićemo saradnju još snažnije u narednom periodu“, naglasio je Katić.
Gradonačelnik Trebinja, Mirko Ćurić kazao je da će im iskustvo Herceg Novog značajno pomoći u procesu apliciranja i istakao da se u poslednje vrijeme postiglo mnogo u oblasti sportske infrastrukture, kao i da se veliki broj djece u tom gradu bavi sportom.
"Tačnije, 2500 djece uzrasta do 18 godina je aktivno u sportu. Imamo veliki broj uspješnih klubova u košarci, rukometu i fudbalu, koji su sastavljeni isključivo od Trebinjaca i takmiče se na najvišim nivoima", kazao je Ćurić.
Jedan od primjera saradnje je i zajednička inicijativa za uspostavljanje integrisanog graničnog prelaza. Radovi su u toku, a očekivanja su da će po završetku izgradnje ubrzati protok ljudi između dva grada.
Nakon sastanka, obje delegacije su se uputile u Dvoranu Park, gdje je danas boravio Olimpijski karavan, u organizaciji Crnogorskog olimpijskog komiteta, a pod pokroviteljstvom Opštine Herceg Novi.