Olimpijski karavan HNU organizaciji Crnogorskog olimpijskog komiteta, uz pokroviteljstvo Opštine Herceg Novi, juče je u Dvorani Park boravio Olimpijski karavan. Poslije Cetinja, odakle je 29. aprila krenuo, Olimpijski karavan je boravio u Baru i juče stigao u Herceg Novi, odnosno, grad koji je dao najviše olimpijaca na Olimpijskim igrama od 1896. u Atini do 2021. godine u Tokiju.

Na jučerašnjem druženju okupili su se osnovci, brojni članovi sportskih klubova i ljubitelji sporta, koji su u sportskom duhu najavili i 33. Ljetne olimpijske igre koje će se od 26. jula do 11. avgusta održati u Parizu. Olimpijski karavan je predvodio Igor Vušurović, generalni sekretar COK-a, nekada sjajni odbojkaš iz generacije olimpijskih šampiona 2000. godine iz Sidneja kada je sa reprezentacijom SR Jugoslavije osvojio zlatnu medalju i zlatnim slovima ostao upisan u istoriju jugoslovenske i crnogorske odbojke.
On je u obraćanju naglasio da je osnovna namjera ovog karavana da proširi duh i pokret među najmlađima, te da ih upozna sa ključnim vrijednostima sporta.
Kroz nekoliko akcija Olimpijskog karavana pokušalo se i uspjelo da građanima posebno mladim ljudima i sportistima približi duh i ideje olimpijizma, koje su univerzalne i opštephvaćene civilizacijske ideje. Sa druge strane, sportisti koji su izborili vizu je i jedriličar Milivoj Dukić. On je četvrti put učesnik Olimpijade i članovi vaterpolo reprezentacije Crne Gore na čelu sa selektorom Vladimirom Gojkovićem, koji će dati doprinos afirmaciji grada Herceg Novog i naše zemlje na međunarodnom planu. Gojković je u Atini 2004. godine osvojio srebrnu medalju. Upravo će predstojeće Igre u Parizu biti sjajna i velika pozornica za promociju, prije svega, hercegnovskog i crnogorskog sporta, ali i grada iz kojeg dolaze i države Crne Gore, odnosno, njenih privrednih, ekonomskih, turističkih i drugih potencijala. O tome olimpijac iz 2004. iz Atine i 2008. iz Pekinga o ovoj akciji Vladimir Gojković je rekao:
“Ovo je divna prilika da mladim ljudima i budućim sportistima, a vjerujem i olimipijcima, približimo istoriju Olimpijskih igara i upoznamo ih sa brojnim ličnostima koje su iz ovog grada, takmičili se pod olimpijskim plamenom”, kazao je Gojković.
On je najavio da će reprezentacija, čiji će selektor pokušati da dobrim nastupom, opravda renome, koji su vaterpolisti iz Herceg Novog i Boke imali na dosadašnjim igrama.

Veliki aplauz učesnici karavana namijenili su predsjedniku Opštine Stevanu Katiću i njegovom gostu gradonačelniku Trebinja Mirku Ćuriću. Katić je za RTHN istakao da je ponosan na hercegnovsku mladost i prezentaciju naredne Olimpijade u gradu olimpijaca.
Mirko Ćurić je istakao da je stigao u pobratimski grad Herceg Novi, i najavio između ostalog, i sportsku saradnju, koja već traje između PVK Jadran i VK Leotar iz Trebinja.
Organizatori Olimpijskog karavana pripremili su vrlo zanimljive aktivnosti za najmlađe, koji su se takmičili u više sportskih disciplina. Organizovan je i kviz o poznavanju olimpijizma i sporta, gdje su najmlađi naučili više detalja o Olimpijskom pokretu, vrijednostima i prednostima sporta i rekreacije.
Ispunjen je osnovni cilj da se prenese duh Olimpijskih igara i omogući mladima da saznaju više o značajnim ličnostima hercegnovskog i crnogorskog sporta, koje su ostavile trag u našem, nekad jugoslovenskom, odnosno, evropskom i svjetskom sportu.

Izvor: Radio Televizija Herceg Novi
Foto: Crnogorski olimpijski komitet