Manifestacija030624NSLFinalni program kampanje „Njen svijet njena pravila“, u organizaciji Košarkaškog saveza Crne Gore, održan je u Portonovom uz podršku Opštine Herceg Novi i Sekretarijata za društvene djelatnosti i međunarodnu saradnju.

Planetarna kampanja odvija se već nekoliko godina pod okriljem FIBA, a slični programi održani su i u drugim crnogorskim gradovima sa istim ciljem - podrška djevojčicama, mladim košarkašicama i promocija sporta kao zdravog stila života.
U programu je učestvovalo oko 250 mladih košarkašica iz više crnogorskih klubova, a manifestaciju su pokaznim treninzima otvorile članice ŽKK Primorje iz Herceg Novog.
Predsjednica KSCG Jelena Dubljević kazala je da je raduje koliko je djevojčica uključeno u košarku i istakla da je cilj prezentacija ženske košarke i širenje svijesti o njoj u Crnoj Gori.
„Ovaj projekat postoji već nekoliko godina, ali ga nismo radili na ovakav način. Obilazili smo gradove po zemlji, širili svijest ljudi o ženskoj košarci, moja ideja je bila da baš ovdje okupim veliki broj djevojčica“, kazala je Dubljević i dodala da bi bilo još klubova, ali da zbog finansija i drugih problema odziv nije kakav bi voljela da jeste.
Podršku projektu popularizacije ženske košarke spremno je da pruži i Ministarstvo prosvete, nauke i inovacija, kazala je ministarka Anđela Jakšić Stojanović i istakla da sport pruža sjajnu priliku za fizički, mentalni i socijalni razvoj djeteta, te da kod djece treba razvijati interesovanje i ljubav prema sportu od najranijeg uzrasta.
„Nadamo se da ćemo svi zajedno u budućnosti podstaći što više djevojčica da se bave ovim divnim sportom. Stava sam da kao društvo treba da pružimo punu podršku svim djevojčicama podjednako kao i dječacima. Dosadašnji rezultati i priznanja pokazuju da su upravo crnogorske sportistkinje ponos naše države i da su uspjele u brojnim sportovima. Nadam se da ćete upravo vi, koje ste ovdje prisutne, jednoga dana, na najljepši način predstavljati ovu državu i da ćete nam donijeti brojna priznanja u budućnosti“, kazala je Jakšić Stojanović.
Predsjednik Opštine Stevan Katić izrazio je zadovoljstvo što se završnica kampanje održava u Herceg Novom, Evropskom gradu sporta 2024 i gradu brojnih olimpijaca.
„Mislim da u Herceg Novom imate sjajan primjer odličnog rada sa košarkašicama, od škole košarke do seniorske ekipe. Možemo se pohvaliti da su mnoge od njih članice različitih uzrasnih kategorija crnogorske reprezentacije, da su u samom vrhu tabela domaćeg prvenstva, ali i različitih međunarodnih turnira. Svi oni imaju bazu u ŽKK Primorje i ŽKK Herceg Novi. Trudimo se da sport u Herceg Novom razvijamo tako da on daje jednake mogućnosti, prava i odgovornosti ženama i muškarcima, na svim nivoima, od osnovnog do elitnog, od terena za igru do administracije i rukovodećeg tijela sportske organizacije. Raduje nas podatak da je u našem gradu oko 1 000 aktivnih sportistkinja što je oko 30% ukupno aktivnih hercegnovskih sportista“, kazao je Katić.

Programu „Njen svijet, njena pravila“ prisustvovali su i ministarka rada i socijalnog staranja Naida Nišić, predstavnici Ministarstva sporta i Crnogorskog olimpijskog komiteta, komesarka ženske lige i rukovoditeljka ovog projekta Mirjana Sekulić, sekretarka za društvene djelatnosti i međunarodnu saradnju OHN Mila Petijević sa saradnicima, članica UO KSCG i predsjednica ŽKK Primorje Željka Ratković, crnogorske košarkaške reprezentativke i brojni ljubitelji igre pod obručima.
Foto: KSCG