PredavanjeNSL040624Edukativno predavanje o prevenciji i liječenju karcinoma dojke, u okviru kampanje „Dok si na vrijeme“ u organizaciji Aura medije i podršku Sekretarijata za društvene djelatnosti i međunarodnu saradnju Opštine Herceg Novi, danas je održano u velikoj skupštinskoj sali.

Koliko je važno edukovati javnost i posvetiti se prevenciji potvrđuje podatak da je čak 90 odsto rano otkrivenih karcinoma izlječivo jer, kako je i istaknuto danas „Dok si na vrijeme, vrijeme je na tvojoj strani”.
Potpredsjednik Opštine, Mirko Mustur pozdravio je učesnice i publiku zahvalivši organizatorima što su Herceg Novi uvrstili u važnu i značajnu kampanju, ted a je lokalna samouprava vrlo rado pružila podršku.
„Dok si na vrijeme - je poruka koja upozorava i opominje da je neophodno preventivno djelovati i spriječiti razvoj bolesti. Edukacijom i konstantnom pričom o prevenciji karcionoma dojke može se podići svijest građana koliko je važno odgovorno voditi računa o svom zdravlju.”, kazao je Mustur i istakao da današnjim potpisivanjem sporazuma sa Aura medijom Opština Herceg Novi dobija još jednog partnera u daljoj edukaciji građanstva, uz sve ono što Sekretarijat za društvene djelatnosti i međunarodnu saradnju već radi sa DZ Herceg Novi i nevladinim organizacijama koje tretiraju ovu temu.
Predavanju je prisustvovala sekretarka za društvene djelatnosti i međunarodnu saradnju Mila Petijević sa saradnicama, kao i predstavnici drugih lokalnih službi i preduzeća.
Statistički podaci su zabrinjavajući, čak 450 žena godišnje u Crnoj Gori oboli od karcinoma, 1 od četiri oboli od karcinoma dojke, a svaka šesta izgubi bitku – čulo se na predavanju „Dok si na vrijeme”. Naša država je po smrtnosti od ovog oboljenja vodeća u Evropi, a rano otkrivanje smanjuje stopu mortaliteta za čak 50 odsto. 

Što ranije shvatiti važnost prevencije i kontrolnih pregleda prije pojave prvih simptoma, cilj je kampanje „Dok si na vrijeme”, kazala je radiološkinja dr Irena Tomašević Vukmirović i istakla da je veoma važna edukacija zaposlenih u zdravstvu, građanstva, upoznavanje sa nivoima pregleda i savremenim metodama liječenja.
„Kampanja je osmišlejna tako da ne bude centralizovana, već da se predavanja održavaju u kontinuitetu kroz cijelu Crnu Goru. Treba apostrofirati da pregled mamografom treba započeti sa 40 godina i raditi na dvije godine, a ultrazvučne preglede raditi od 25. godine”, kazala je dr Tomašević Vukmirović.
Onkološkinja dr Sanja Lekić kazala je da je onkologija značajno napredovala u liječenju malignih bolesti, ali bez obzira na to uvijek su ishodi liječenja bolji, ako se bolest otkrije u ranom stadijumu.
„Stoga je jedan od ciljeva naše kampanje da osim apostrofiranja na prevenciju apostrofiramo i rano otkrivanje bolesti. Kada se pojave simptomi bolesti, može biti kasno, a kada na preventivnim pregledima otkrijemo bolest onda u tim slučajevima možemo da računamo na rani stadijum bolesti koji može biti izlječiv u 95% slučajeva”, kazala je dr Lekić.
Prvi pregled djevojaka i žena je od izuzetne važnosti jer je bolest često nekoliko godina prisuta u organizmu, a ne daje nikakve simptome.
„Danas karcionom dojke jeste bolest koja čak i u odmaklim stadijumima može dugo i dobro da se drži pod kontrolom upravo zahvaljujući ciljanim biološkim terapijama i imuno terapiji. To je nešto što zaista daje mogućnost našim pacijentima da žive duže ali i da imaju kvalitetan život jer današnja medicina ne postmatra samo dužinu već i kvalitet života”, kazala je dr Lekić.
One su naglasile da je samopregled poželjan, ali ne i dovoljan jer je za rano otkrivanje potreban klinički i radiološki pregled. Zbog toga savjetuju jednom godišnje ultrazvučni, a mamografski pregled svake dvije godine.
Sopstvena iskustva sa publikom je podijelila Milica Marković Elek koja je govorila o svojoj borbi i pobjedi, ali i teškim trenucima straha i neizvijesnosti, te važnosti da sve redovne životne obaveze ostavite na čas po strani, posvetite se sopstvenom zdravlju i odete na preventivni pregled.
Kampanja nosi snažnu poruku upućenu svakom pojedincu - Dok si na vrijeme, vrijeme je na tvojoj strani! Ključ zdravlja držite u svojim rukama!