SajamSportaNSL160624Sajam sporta, koji se obilježava u okviru Dana reprezentacije, održan je juče na terenu FK Obilić u Sutorini, a predstavilo se se više od dvadeset sportskih klubova i organizacija iz Kotora, Tivta, Budve i Herceg Novog.

Ova manifestacija pokrenuta je na inicijativu Ministarstva sporta i mladih, a Herceg Novi je kao Evropski grad sporta 2024 izabran za domaćina Sajma.
Sajam je zvanično otvorio ministar sporta i mladih Dragoslav Šćekić, koji je istakao da Dan reprezentacije slavi sport, zajedništvo i sve ono što nas povezuje kao narod.
SajamSporta16062401 2„Naše reprezentacije, bilo da se radi o fudbalu, košarci ili vaterpolu, ili bilo kojem drugom sportu, predstavljaju mnogo više od samih sportskih kolektiva. One su simbol naše borbenosti, naše snage i našeg ponosa. Herceg Novi sa svojom bogatom istorijom i kultunrim naslijeđem oduvijek je bio mjesto gdje se njeguju prave vrijednosti i gdje se podržava sportski duh. Ovo je dom svjetskih, evropskih i olimpijskih šampiona koji su Herceg Novi stavili na sportsku mapu i učinili ga prepoznatljivim ne samo u Crnoj Gori i regionu, nego i širom planete. Mladi sportisti koji treniraju na terenima, u dvorana i bazenima širom Novog, budućnost su našeg sporta i oni su ti koji će jednog dana poći već utabanim putevima svojih proslavljenih sugrađana i predstavljati svoju državu u najboljem svijetlu“, poručio je ministar Šćekić.
On je poručio da će Ministarstvo sporta i mladih učiniti sve u njegovoj nadležnosti da stvori što bolje uslove za sportiste i postizanje vrhunskih rezultata – ne samo zbog budućih generacija, već i zbog onih koji su godinama unazad ostvarivali vrhunske rezultate u ne baš idealnim uslovima za rad.
Brojnim predstavnicima sportskih organizacija iz četiri grada obratio se i potpredsjednik Opštine Herceg Novi, Mirko Mustur, koji je naglasio da će i ove godine reprezentacija Crne Gore u Parizu imati najviše Novljana i Novljanki – vaterpolo, jedrenje, tenis, te paraolimpijca Miloša Spaića.
SajamSporta16062402 1„U sportu vidimo osnov za zdravo društvo, sportisti su za nas najbolji ambasadori Herceg Novog, od sporta očekujemo da bude još jedna važna privredna grana za naš grad kroz sportski turizam. Mnogo je toga što čini dobru i plemenitu stranu sporta, iznad svega korisnu za zadrav rast i razvoj, život čovjeka. Svjesni toga, lokalna samouprava maksimalno ulaže u razvoj sporta i sportskih kolektiva i na tom putu ostajemo, a svaka podrška državnih institucija je dobro došla. Drago nam je da ste danas u Herceg Novom i da imamo priliku da još jednom pokažemo mladima svu ljepotu i prednost sporta, ali i njegovu različitost, da odamo počast reprezentativcima i sportskim radnicima i poželimo uspjeh na planteranoj smotri u Parizu“, kazao je potpredsjednik Mustur.
Uz ministra i potpredsjednika Opštine u delegaciji su bili i savjetnik za sport i sportsku infrastrukturu potpredsjednika Vlade za demografiju i mlade, Milan Jančić, pomoćnik u Sekretarijatu za društvene djelatnosti i međunarodnu saradnju Opštine Herceg Novi, Mitar Kisjelica, te predstavnici Crnogorskog olimpijskog komiteta.
Foto: Miloš Samardžić