00MJUOHNnagradaMinistarstvo javne uprave dodijelilo je timsku nagradu službenicima Opštine Herceg Novi, Mitru Kisjelici, Biljani Škobalj, Adrijani Kovačević i Marini Vukalović, u kategoriji „Podrška osnaživanju mladih i većem uključivanju (inkluziji) osetljivih grupa stanovništva u društvene tokove, kao i podrška rodnoj ravnopravnosti i rodno odgovornoj javnoj upravi“.

Nagrada im je uručena na svečanosti „Promovišemo kvalitet za bolju javnu upravu“ na Cetinju, povodom Međunarodnog dana javne uprave, a sa predstavnicima hercegnovske lokalne samouprave bilo je i potpredsjednik Opštine Herceg Novi, Mirko Mustur.
“Ponosni smo što je baš Herceg Novi i naš tim osvojio tu prestižnu nagradu. Upravo ovaj tim koji je radio na projektu Evropskog grada sporta, u kojem su bile koleginice Adrijana Kovačević, Marina Vukalović, Biljana Škobalj i ja osvojio je tu nagradu - priznanje Ministarstva javne uprave, kao najbolji službenički tim koji je postigao neke velike korake u unapređenju javne uprave”, istakao je Kisjelica.
Priznanje Ministarstva predstavlja motivaciju za cijeli tim, ali i obavezu da sa kvalitetnim radom nastave i u buduće.
“Pokazujemo iznova da prednjačimo u dosta stvari u odnosu na druge gradove u Crnoj Gori i okuruženju. Veliki akcenat polažemo na inovaciju i unapređenje procesa rada, kao i na neke nove ideje koje se pojavljuju. Trudimo se da što više odskočimo od svega ostalog i pokažemo da se u javnoj upravi može raditi dobro i da tu dolaze mladi, talentovani i kvalitetni ljudi, koji stvarno mogu da postignu i naprave promjenu”, ističe Kisjelica.
Ministar javne uprave Maraš Dukaj, kazao je da je reforma javne uprave jedan od tri ključna stuba proširenja EU i jedan od najsloženijih zadataka sa kojima se Crna Gora suočava u pregovaračkom procesu.
“Zajedno sa cijelim timom Ministarstva, na koji sam ponosan, radili smo predano na unapređenju svih oblasti koje su u našoj nadležnosti. Cjelokupna državna administracija Crne Gore je u prethodnim mjesecima obavila ogroman posao, a dokaz tome je prije svega važan korak koji smo prije nekoliko dana napravili u evropskim integracijama”, jasan je Dukaj.
Predsjednik Vlade Milojko Spajić, naglasio je da kao neko ko se prije nekoliko godina vratio u državu iz potpuno drugačijeg sistema, mora priznati da su mnogi koje je sreo i sa kojima je sarađivao razbili sve predrasude koje je imao o državnoj upravi.
“Toliko sposobnih i posvećenih pojedinaca mi je svojim radom i entuzijazmom dalo vjeru da zajednički možemo donijeti dobre promjene Crnoj Gori. I bili su u pravu”, nedvosmislen je Spajić.

Stalna predstavnica UNDP-a u Crnoj Gori, Ekaterina Paniklova, istakla je da UNDP već dvije decenije, kao pouzdan partner Crnoj Gori, pruža kontinuiranu podršku crnogorskoj javnoj upravi, fokusirajući se na jačanje institucija, unapređenje transparentnosti, promociju zelene ekonomije, digitalizaciju, jačanje vladavine prava i promociju rodne ravnopravnosti.
“UNDP ostaje posvećen radu na izgradnji efikasnih, odgovornih i inkluzivnih institucija na svim nivoima, zajedno sa Vladom, građanima i građankama Crne Gore i svim nacionalnim i međunarodnim partnerima”, dodala je Paniklova.
Direktor Uprave za ljudske resurse Agron M. Camaj istakao je da je dobro organizovana i kompetentna javna uprava preduslov za jačanje institucija, od čega zavisi i uspješnost ekonomskih i ukupnih društvenih reformi.
“Efikasna javna uprava je pretpostavka za ostvarivanje vladavine prava i zaštitu ljudskih prava i sloboda po standardima razvijenih demokratija i onih uspješnih država koje, ujedinjene, čine porodicu naroda kojoj i sami strijemimo – Evropsku uniju. Kvalitet u javnoj upravi nije više luksuz, već neophodnost”, istakao je Camaj.
Na svečanosti su dodijeljene nagrade i u kategorijama „Izvrsnost u pružanju javnih usluga i zalaganje za pristupačnost javne uprave – Javna uprava za sve“, Modernizacija i digitalna transformacija javne uprave kao i doprinos procesu EU integracija“ i „Podrška u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala“.