nas26072024Povodom početka 33. Olimpijskih igara u Parizu i 75 godina od smrti Momčila Tapavice - prvog od svih južnih slovena koji je učestvovao na najvećoj globalnoj sportskoj smotri, predstavnici Opštine Herceg-Novi položili su danas vijenac na spomen ploču čovjeku koji je započeo istoriju olimpizma u našem gradu.

 „Pored obilježavanja uspomene na Momčila Tapavicu, tu smo i da poželimo uspjeh našim sportistima na Olimpijadi u Francuskoj. Hercegnovljana ima dosta, najviše iz Crne Gore, ali ima nas i u drugim reprezantacijama širom svijeta“, napomenuo je potpredsjednik Opštine Herceg-Novi, Mirko Mustur.

Prema riječima pomoćnika u Sekretarijatu za društvene djelatnosti i međunarodnu saradnju Mitra Kisjelice, Tapavica je čovjek koji je započeo istoriju olimpizma u Herceg-Novom učešćem na Olimpijadi 1896. godine – što čini gotovo 130 godina neprekinute tradicije olimpizma u Herceg-Novom.

„Radi se o svestranom čovjeku, arhitekti i velikom sportisti (tenis, rvanje, dizanje tegova) i Herceg-Novi je imao tu čast da u jednom momentu on živi i radi ovdje. Tapavica je iza sebe ostavio mnogo toga – od projektovanja Hotela Boka do zadužbine ispred koje se sada nalazimo. Uvijek smo tu da početke Olimpijskih igara obilježimo, a posebno u kontekstu Evropskog grada sporta za 2024. godinu“, istakao je Kisjelica i podsjetio da je ove godine i 75 godina od smrti čovjeka koji se upisao u istoriju olimpijskih sportova osvajanjem bronze u tenisu.

Polaganju vijenca prisustvovali su i Adrijana Kovačević ispred Sekretarijata za društvene djelatnosti i međunarodnu saradnju i direktor JK “Jugole Grakalić”, Predrag Vukčević.

Podsjećamo, i ove godine je na Olimpijadu otišao veliki broj mladih sportista iz Herceg-Novog, među kojima su tradicionalno vaterpolisti, jedriličar Milivoj Dukić i teniserka Danka Kovinić, kao i naši sugrađani koji će na najvećoj sportskoj smotri igrati za nekoliko različitih reprezentacija.