nas29102021Predsjednik Skupštine opštine Herceg Novi Ivan Otović i načelnik Sekretarijata za društvene djelatnosti i međunarodnu saradnju Vasilije Ćuković obišli su danas Sportski centar Igalo, gdje se izvode radovi u cilju realizacije projekta „Wood Key“. Ovim prekograničnim projektom, u okviru programa Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora, Sportski centar Igalo dobiće novi, ekološki prihvatljiv i ekonomski isplativiji sistem grijanja dvorane.

Kako je pojasnio Otović, u sklopu ovog projekta će biti nabaljen kotao, snage 300 kW, sa dnevnim spremnikom koji će moći da primi 600kg peleta. Vrijednost projekta je 186 hiljada eura, od čega je za kotao i propratne radove izdvojeno 90 hiljada eura. Završen je cjevovod koji će povezivati kotlarnicu i ekonomski prostor Sportskog centra, a kroz narednih 10 do 15 dana očekuje se instalacija kotla i bafera, nakon čega će sistem biti pušten u rad.

Investicija ove vrste izuzetno je bitna, jer se u objektu Sportskog centra održavaju sportska takmičenja i brojne druge manifestacije, a troškovi grijanja objekta biće znatno sniženi.

-Glavni cilj ovog projekta je da u javnim ustanovama i objektima počnemo da koristimo obnovljive izvore energije. Zajedno sa kolegama iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske radićemo na promociji korišćenja obnovljivih izvora energije i očuvanja životne sredine u lokalnim školama, kao i putem sredstava informisanja, kazao je Otović prilikom obilaska radova.

U okviru projekta „Wood Key“ biće izrađene 4 investicione studije, koje će tretirati mogućnost grijanja i hlađenja objekata uz pomoć obnovljivih izvora energije - u četiri zgrade u Herceg Novom koje su u javnom vlasništvu. Na taj način, Opština Herceg Novi će ubuduće lakše aplicirati za sredstva iz EU i drugih fondova, pojasnio je Otović.

On je ovom prilikom podsjetio i na još neke projekte koji se odvijaju u našem gradu: „Flood and Fire“ u okviru kojeg će biti nabavljeno specijalizovano vozilo za gašenje požara, dron, čamac i prateća vatrogasna oprema; „Fortitude“ koji podrazumijeva opremanje tvrđave Forte Mare sa novom audio-vizuelnom opremom; „Ćiro II“ koji realizuje Agencija za izgradnju i razvoj Herceg Novog, a podrazumijeva izgradnju biciklističke staze trasom nekadašnje pruge voza „Ćiro“, a tu su i projekti Gradske luke Herceg Novi i Turitičke organizacije Herceg Novi.

Otović je napomenuo i da je prilikom nedavne posjete Ambasadorke EU u Crnoj Gori Oane Kristine Pope našem gradu, istaknuta činjenica da je Opština Herceg Novi ubjedljivo najuspješnija lokalna samouprava u državi, kada se radi o povučenim sredstvima iz EU fondova.