nas30112021U Gradskoj luci Škver instaliran je sistem video nadzora i nova meteorološka stanica, u okviru projekta „Razvoj nautičkog turizma i promocija regionalnih luka – REGLPORTS. Projekat je podržan na Prvom pozivu INTERREG IPA programa prekogranične saradnje za Italiju, Albaniju i Crnu Goru 2014-2020, koji finansira Evropska unija. 

Vrijednost projekta REGLPORTS iznosi 160 hiljada eura, od čega je 40 hiljada izdvojeno za ugradnju sistema video nadzora i nove meteo stanice.

Prema riječima direktora Agencije za gazdovanje lukom Škver, odnosno “Luka Herceg Novi – Gradska luka Škver”, Boža Ukropine, instalirana je kvalitetna oprema za monitoring i video nadzor, čime je pokriveno 95 odsto akvatorijuma luke Škver. U završoj fazi je i postavljanje male meteorološke stanice, koja će davati sve neophodne parametre koji će biti potrebni korisnicima usluga u gradskoj luci i nautičarima koji dolaze iz regiona i svijeta.

-Realizovani posao će umnogome olakšati da vidimo šta se dešava na području naše luke, u slučaju nekog ekscesa, imaćemo bolji pokazatelj uplovljavanja i isplovljavanja, sigurnost plovidbe I boravka u luci biće na mnogo višem nivou. Ovo je zaista veliki pomak za našu malu luku, kazao je Ukropina i izrazio zahvalnost Kancelariji za međunarodnu saradnju Opštine Herceg Novi, koja je bila podrška od početka realizacije projekta.

Novi video nadzor podrazumijeva 12 kamera koje snimaju istovremeno i koje arhiviraju snimke do maksimalno 4 mjeseca, a omogućena je redundansa u napajanju i snimanju.

-Ovo je samo jedan u nizu projekata koje ćemo raditi u cilju unaprijeđenja rada same gradske luke, poručio je Ukropina.

Interreg IPA program prekogranične saradnje „Italija-Albanija-Crna Gora“ uspostavljen je radi pružanja dodatne podrške IPA saradnji u regiji južnog Jadrana kroz podsticanje pametnog, inkluzivnog i održivog razvoja. Cilj programa je da olakša razmjenu znanja i iskustva među korisnicima u tri zemlje, razvija i primjenjuje pilot akcije, mjeri izvodljivost novih politika, proizvoda i usluga, kao i podrška investicijama u oblastima od interesa.

Kako je kazao predsjednik Skupštine opštine Herceg Novi, Ivan Otović, projekat koji je sprovela Agencija za gazdovanje lukom Škver, a u okviru kojeg je radove izvela kompanija „Mainframe“, od velikog je značaja za njen rad, ali i za ljude koji su bili uključeni i pokazali veliku posvećenost u njegovoj realizaciji.

Foto akvatorijuma Gradske luke Škver: Radio Televizija Herceg Novi