NAs04022022bb„Dan otvorenih vrata“ projekta Wood Key, čijom je realizacijom Sportski centar Igalo dobio novu kotlarnicu, održan je danas u prostorijama ovog sportsko-hotelskog kompleksa. Projekat Wood Key se realizuje u okviru programa Interreg IPA CBC Hrvatska - Bosna i Hercegovina - Crna Gora.

Uvodnu riječ održao je Jovan Subotić ispred Sekretarijata za društvene djelantosti i međunarodnu saradnju, koji je istakao glavne ciljeve projekta: zaštita životne sredine, unaprijeđenje zaštite od nepogoda i promocija održive energije i enrgetske efikasnosti.

-Ovaj projekat je dizajniran da izmijeni uvreženo mišljenje da je grijanje na drva nezdravo za prirodu, da emituje puno štetnih gasova, te da kroz moderne i efikasne peći, ne samo ublaži uticaj na prirodu, već i stimuliše zelenu ekonomiju u regionu, kazao je Subotić i istakao da je ukupna vrijednost projekta oko milion eura, dok je vrijednost kada je Herceg-Novi u pitanju nešto veća od 200 hiljada eura, od čega je doprinos EU maksimalnih 85 odsto za sve partnere.

On je dodao i da je glavni cilj ovog projekta instalacija tri kotlarnice za grijanje na pelet u partnerskim gradovima. Uz to obavljene su radionice i obuke, kao i učešće u pripremi strategije o obnovljivim izvorima energije i investicionoj platformi.

Sekretar za društvene djelatnosti i međunarodnu saradnju Vasilije Ćuković podsjetio je da je implementacija projekta Wood Key započeta u februaru 2020. godine, a u međuvremenu je ugrađen sistem toplifikacije sportske dvorane u Igalu ugradnjom kotlarnice koja radi na biomasu, što omogućava ekološki efikasniji i jeftiniji način zagrijavanja ovog prostora.

Pored Herceg Novog, priprema i sprovođenje investicije za prelazak na grijanje drvnom biomasom u javnim zgradama izvršeni su i u Zajedničkoj kotlarnici u Ogulinu (Hrvatska) i Sportskoj dvorani u Bihaću (BiH), dodao je Ćuković i istakao samo neke od preduzetih aktivnosti u prethodnom periodu, poput održavanja Info dana u hercegnovskim osnovnim školama i vebinara na temu „Toplinarsko preduzetništvo“.

Predsjednik Skupštine opštine Herceg Novi Ivan Otović istakao je da su nam sada otvorene mnoge mogućnosti, ne samo iz EU fondova nego i iz fondova međunarodnih partnera.

-Stekli smo neophodno iskustvo i vidjeli sa kakvim se izazovima susrećemo. Opština realizuje još neke projekte koji će uskoro biti gotovi, ali pripremamo se i za nove evropske i međunarodne pozive, poručio je Otović.

Kako je objasnio Savo Morović iz Sportskog centra Igalo, ugradnjom peći na pelet smanjuje se procenat učešća električne energije, a povećava se korišćenje energenata iz obnovljivih izvora „zelene energije“ na biomasu. Sa 300 kilovolti koje je Sportski centar koristio sada će se trošiti svega 90 kilovolti.