nsl130222U okviru 53. Praznika Mimoze, a pod pokroviteljstvom Opštine Herceg Novi uspješno je završen 8. Međunarodni memorijalni šahovski turnir "Đorđe Konjević. Turnir koji je organizovao Šahovski klub "Herceg Novi 1949" okupio je 82 takmičara iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Ukrajine. 

Predsjednik Šahovskog kluba "Herceg Novi 1949" Stevan Lepetić pozdravio je sve prisutne poželjevši im uspješne rezultate na turniru. On je sa kćerkom pok. Đorđa Konjevića, Marijom, uručio zahvalnice za razvoj i doprinos u organizaciji turnira Opštini Herceg Novi, Šahovskom Savezu Crne Gora, Hotelu "Plej" i sekretaru ŠK "Herceg Novi 1949", Milošu Bubanji. 
Takmičarima i posmatračima obratio se i predsjednik Skupštine ŠSCG i predsjednik Šahovskog kluba "Mimoza" iz Tivta i veliki Đokov prijatelj Dragan Popadić, nako čega se obratio i predsjednik Skupštine opštine Herceg Novi, Ivan Otović, koji je turnir zvanično proglasio otvorenim.
“Đorđe Konjević je, prema mnogim ocjenama, bio najbolji šahista u istoriji Herceg Novog. Svojom vještinom, kao i pedagoškim radom, dao je značajan doprinos razvoju ove igre u našem gradu i Crnoj Gori, čime je zavrijedio našu zahvalnost, pominjanje i turnir u znak sjećanja na njegovu ličnost i djelo. Važno je istaći činjenicu da ovaj klub predstavlja nosioca očuvanja šahovske tradicije i popularizacije igre u našoj zajednici, a posebno želim da pohvalim njihov angažman kada su u pitanju novi polaznici, koji se ogleda u organizaciji škole šaha „Obrad Manojlović“ i saradnji sa školama na teritoriji grada, naglasio je Otović.

turnir130222Poslije 13 odigranih kola, najuspešniji je bio član podgoričke Budućnosti, velemajstor Nikola Đukić sa 11 i po poena, drugi je bio nekadašnji član Herceg Novog 1949, Fide majstor Aleksandar Tomić sa 10 i po poena, treće mjesto osvojio je talentovani Dario Alivodić sa 9 i po poena, od četvrtog do sedmog mjesta sa po 9 poena dijelili su novi član Herceg Novog 1949, Fide majstor Armin Mušović, Stjepan Krstonijević, Božidar Kisić i Fide majstor Vjekoslav Vulević, a od osmog do desetog mjesta sa 8 i po poena dijelili su Milo Pobor, predsjednik ŠSCG, Fide majstor Jovan Milović i Peko Đurović.
Kao najbolje plasirani omladinac turnira bio je Savo Vujović sa 8 poena, najbolje plasirana žena bila je Nikolina Anđelić sa 6 i po poena, najbolji domaći klupski igrač Miloš Bubanja sa 8 poena, najbolji veteran turnira Intermajstor Bogdan Podlesnik sa 8 poena i najbolji domaći klupski veteran Mašan Bubanja sa 7 poena.
Turnirski posao odradio je Internacionalni sudija gospodin Veselin Balšić iz Podgorice.
Na samom početku minutom ćutanja odata je počast tragično preminulim sugrađanima.

Foto: Šahovski klub Herceg Novi 1949