Nas14022022

Opština Herceg-Novi uspostavila je saradnju sa Turskom agencijom za međunarodnu saradnju i koordinaciju - TIKA, što je bio povod za današnji sastanak predstavnika grada i te agencije.

Komunikacija je intenzivirana tokom protekla dva mjeseca, a današnji susret je organizovan kako bi ovoj agenciji bili predloženi i predstavljeni konkretni projekti u okviru kojih je moguće uspostavljanje saradnje.

Sastanku su prisustvovali predsjednik Skupštine opštine Herceg-Novi Ivan Otović, potpredsjednik Opštine Mirko Mustur, sekretar za društvene djelatnosti i međunarodnu saradnju Vasilije Ćuković, a svoje projektne ideje su prezentovali predstavnici JUK „Herceg-fest“, JU „Gradski muzej Mirko Komnenović i galerija Josip Bepo Benković“, Turističke organizacije, Agencije za razvoj i zaštitu Orjena i Hercegnovskog strip festivala.

Kako je kazao predsjednik Skupštine opštine Ivan Otović, kontakt sa agencijom TIKA je uspostavljen na poziv lokalne uprave, nakon čega je održan inicijalni sastanak, a danas su razmatrane konkretne mogućnosti za buduću saradnju.

„Najvažnije je da smo ovim pokazali da postoji interesovanje predstavnika javnih ustanova i organizacija, i da je neophodna koordinacija između njih i nas kao opštinske uprave, da zajedno prezentujemo ideje, budemo uvjerljivi, da znamo šta želimo i kako možemo to postići“, kazao je Otović nakon sastanka.

OHNTIKA14022022

On je izrazio uvjerenje da će TIKA biti budući partner Herceg-Novom, te dodao da će lokalna uprava u narednom periodu kontaktirati i druge međunarodne saradnike i donatore, kako nastavila da širi mrežu partnera na različitim vrstama projekata i inicijativa.

„Pričali smo o turističkom potencijalu i razvoju Herceg Novog, bilo je dosta detaljnih i finih tema koje ćemo razraditi i povratno informisati Opštinu i resorne institucije o mogućoj saradnji sa našom kancelarijom“, kazao je koordinator agencije TIKA u Podgorici, Abdurahman S. Toprak.

Kako je objasnio, TIKA u Crnoj Gori najviše podržava projekte iz oblasti obrazovanja, zdravstva i poljoprivrede, a imaju i projekte koji se odnose na razvoj lokalnih samouprava, turizma i kulture.

„Vidjeli smo da Herceg-Novi nudi najviše za razvoj turizma i kulture, tako da će vjerovatno u tim oblastima biti i nekih potencijalnih projekata. Zajedno ćemo raditi na tome da u nekim od tih projekata uzmemo učešće i da sarađujemo sa ovom lijepom opštinom“, rekao je Toprak.

Turska agencija za međunarodnu saradnju i koordinaciju - TIKA je zvanično diplomatsko predstavništvo turske Vlade, koje ima svoje kancelarije u našoj zemlji od 2007. godine. Od tada do danas realizovali su više od 400 projekata na različitim poljima, u svim djelovima Crne Gore.