00nocnaspenzaPijaca u novskom Starom gradu sinoć je izgledala nesvakidašnje, jer je po prvi put na njoj organizovana Noćna spenza, u okviru Dana Beograda na 53. Prazniku mimoze.

Goste su pozdravili nasmijani izlagači, miris mimoze i priganica, muzika koja je doprinijela dobrom raspoloženju. U ponudi na više od 20 štandova našli su se raznovrsni proizvodi izlagača iz Beograda i Herceg Novog: specijaliteti domaće kuhinje poput aranćina, džemova, meda, sokova i ajvara, slatke delicije, ručno rađeni nakit i ukrasi, prirodna kozmetika, cvijeće.
Ova gastronomsko-muzička manifestacija pokazala se kao sjajna prilika za druženje, prezentaciju i afirmaciju domaćih proizvoda, kao i za oživljavanje pijace u novskom Starom gradu u večernjim časovima, smatra Milina Kovačević iz Javne ustanove kulture “Herceg-fest”.
Jelena Stanković iz Turističke organizacije Beograda iskazala je izuzetno zadovoljstvo što ove godine učestvuju na Prazniku mimoze, jednom od najdugovječnijih festivala na ovim prostorima. Nada se da je ovo samo jedna u nizu zajednički organizovanih manifestacija i da će dobra saradnja sa Herceg Novim biti nastavljena.
Noćni bazari, među kojima najpopularniji Beogradski noćni market, uobičajena su stvar na pijacama u Beogradu i sjajno je što su ove godine ta ideja i dio atmosfere stigli i u Herceg Novi, kazala je Jelena Nikolić iz preduzeća “Gradske pijace Beograd”. Poručila je da je važno prepoznati značaj i turistički potencijal pijaca, te da su događaji ovog tipa dobar način da se spoje tradicionalno i moderno, tačnije da se sačuva tradicionalni način prodaje, a u isto vrijeme ide u susret potrebama savremenog potrošača.
Ovo je prvi put da se na novskoj pijaci ovakav događaj održava u noćnom terminu i pokazalo se da ovaj prostor, nakon što je rekonstruisan, ima veliki potencijal, ocijenio je Ilija Bačanović iz novskog preduzeća “Komunalno-stambeno”. Nada se da će ova praksa zaživjeti i da će noćni market biti organizovan češće, naročito u ljetnjem dijelu godine.

Organizator Noćne spenze je Javna ustanova kulture „Herceg-fest“, u saradnji sa Turističkom organizacijom Beograda i preduzećima „Gradske pijace Beograd“ i „Komunalno-stambeno Herceg Novi“.
Izlagali su gosti iz Beograda: „100% Samo voće – domaće voćne rolnice“, „Honey bee good – proizvodi od meda“, „Čarna – prirodna kozmetika“, „Kika – unikatni art dekupaž poslužavnici“, „Ajvar s juga – domaći ajvar i slatko“, kao i učesnici sajmova i bazara iz Herceg Novog.
Degustaciju lokalnih delicija priredilo je Udruženje „Fešta“, a vruće priganice Udruženje žena „Male sirene“ iz Đenovića. Za dobar štimung bio je zadužen DJ Brkati, koji je čest izvođač na manifestaciji Beogradski noćni market.
Drugi program u okviru Dana Beograda na 53. Prazniku mimoze je kamerna kabaretska predstava „Vodič kroz srpski mentalitet“, urađena prema knjizi Moma Kapora, po dramskom tekstu koji je priredila glumica Vjera Mujović.
Predstava koja za cilj ima njegovanje boemskog duha Skadarlije će biti izvedena 28. februara od 20 časova u Gradskoj kafani. Domaćini će pripremiti prigodnu zakusku, a misli Moma Kapora govoriće glumci Stevan Piale i Tašana Đorđević.
Ulaznice po cijeni od 10 eura možete kupiti u Gradskoj kafani, a za rezervacije i više informacija pozovite broj: 068 005 111.
Kompletan program 53. Praznika mimoze možete pogledati i preuzeti ovdje: https://hercegnovi.me/downloads/Mimoza53.pdf
Generalni pokrovitelj 53. Praznika mimoze je Opština Herceg Novi, organizator Javna ustanova kulture “Herceg-fest”, a pokrovitelj Turistička organizacija Herceg Novi.
Sponzori festivala su: Portonovi, Institut Igalo, Nikšićko pivo – pivara Trebjesa, Plantaže 13. jul, Vitinka, Blue line, Gradska kafana, Krušo d.o.o, CKB banka, Swisslion, Turistička organizacija Grada Beograda, Verige 65, Kantina 65 i Atera business suites. Glavni medijski sponzor je Radio-televizija Herceg Novi, a medijski sponzori: RTCG, Prva, Radio Jadran, Radio Tivat, Dan, Hercegnovi.cool, Travel Montenegro i RTV Nikšić.