Nas20072022

U okviru Sportskog centra Igalo instalirane su nove toplotne pumpe, koje će ovom objektu omogućiti uštedu električne energije za 40%. Ovo je još jedna investicija realizovana u cilju unaprijeđenja uslova za rad sportske dvorane, nakon što je početkom ove godine kroz IPA projekat „Wood Key“ ugrađena kotlarnica na biomasu, a prije dvije godine postavljen novi parket.

Toplotne pumpe je u rad pustio predsjednik Opštine Herceg-Novi, Stevan Katić, koji je tokom obilaska realizovane investicije podsjetio da je lokalna uprava tokom protekle tri godine investirala preko 350 hiljada eura u projekte koji dopinose poboljšanju infrastrukture i energetske održivosti Sportskog centra Igalo.

-Kompletiranjem ove investicije, Herceg-Novi staje rame uz rame i sa ostalim, ne samo crnogorskim, već i evropskim gradovima, koji imaju sportske hale. Sada imamo sve što je neophodno da Sportski centar funkcioniše kako treba, istakao je predsjednik nakon obilaska.

Prema riječima direktora Sportskog centra Igalo, Radovana Ralevića, lokalna uprava prepoznaje značaj ulaganja u sportsku infrastrukturu i pomaže da Sportski centar iz dana u dan postaje svjetsko mjesto za trenažni proces sportista, na čemu je zahvalan. Uputio je riječi zahvalnosti svima koji su bili angažovani na ovom projektu, od zaposlenih do saradnika iz “Termoinžinjeringa” koji su izveli radove.

-Projekat je izveden prije planiranog roka, imali smo dobru komunikaciju sa Termoinženjeringom. Prema kalkulacijama koje su urađene, novi sistem će obezbjediti 40% uštede električne energije u odnosu na dosadašnju potrošnju, istakao je Ralević.

Da su uslovi rada i treninga u sportskoj dvorani sada na odličnom nivou, potvrđuju i riječi direktora francuske košarkaške federacije za međunarodne odnose, Gorana Radonjića.

-Napravljeno je nešto fenomenalno. Kada sam vidio sve ovo, rekao sam da je to renesansa za sport. Već par dana, koliko je ovdje bio predsjednik francuske Federacije, Žan Pjer Siutat, mi smo razgovarali i sa predsjednikom Opštine Stevanom Katićem, o puno projekata koji neće biti samo priča, kazao je Radonjić i najavio dolazak delegacije Košarkaškog saveza Crne Gore radi dogovora o organizaciji Kupa Crne Gore u februaru.

-Herceg-Novi je grad iz kojeg potiču brojni poznati košarkaši i košarkašice. Vrijeme je da opet napravimo nove uspješne igrače, zaključio je Radonjić.

Kako je naglasio predsjednik KK “Primorje 1945”, Željko Roganović, ovo je istorijski momenat za sve sporstiste koji koriste dvoranu za trening, kao i za zaposlene koji su pomogli u ostvarenju projekta.

-Zajedno sa parketnom podlogom koja je urađena prije dvije godine, smatram da je ovo veliki doprinos. Tek sada imamo kompletan Sportski centar, koji možemo i tržišno da valorizujemo. Moram da kažem i u ime KK “Primorje 1945” da nam je ovo zaista potrebno i ovaj fenomenalan trenutak treba pozdraviti, naglasio je Roganović.

Pored brojnih sportskih radnika iz našeg grada, jučerašnjem puštanju u rad novih toplotnih pumpi prisustvovali su i proslavljena košarkašica i Novljanka Milica Dabović i njen otac, Milan Dabović, dugogodišnji košarkaški trener.

-Ovo je za Herceg-Novi dostignuće koje je za svako poštovanje, naglasio je Dabović i dodao da su uslovi u kojima su njegove kćerke Ana i Milica nekada trenirale u Herceg-Novom bili bliži 19. nego 21. vijeku, a realizacija ovakvih investicija poboljšava uslove rada za mnoge sportiste, među kojima su mlade košarkašice iz Herceg Novog – Savković, Radonjić i Bulajić, koje su prvakinje B divizije Evrope i dovele su Crnu Goru do A divizije kao ozbiljnog takmičenja.

Nove toplotne pumpe proizvedene su u Italiji, odlika im je efikasnost i visokosofisticiranost, što će omogućiti velike novčane uštede za potrošnju električne energije, poručili su iz kompanije “Termoinžinjering”.