RadionicaNSL261022U periodu od 24.10 do 26.10.2022. godine u Herceg Novom i Ljubuškom održane su tri jednodnevne radionice na temu procjene rizika od katastrofa.

Radionice su održane u okviru projekta „Unaprijeđenje kapaciteta za prevenciju, pripremu i odgovor na katastrofe - Otporna granica'', koji finansira Evropska unija.
Svrha radionica je obuka za izradu akcionih planova za smanjenje rizika i posljedica katastrofa, odnosno prepoznavanje i djelotvorno upravljanje rizicima, za Herceg Novi u Crnoj Gori, te Ljubuški, Široki Brijeg, Posušje i Grude u Bosni i Hercegovini. U radionicama je aktivno učestvovalo preko 30 članova zajedničke prekogranične radne grupe, kao i drugi učesnici uključeni u sistem zaštite i spasavanja. Radionice su doprinijele i unaprijeđenju prekogranične saradnje, razmjeni iskustava i najboljih praksi.
Smanjenje rizika od katastrofa je značajna oblast s obzirom da prirodne i tehničko-tehnološke katastrofe predstavljaju rizik po živote građana, imovinu, životnu sredinu i kulturno nasljeđe, ali i cjelokupan proces ekonomskog i društvenog razvoja.
Osim izrade akcionih planova, kroz projekat će se obezbjediti zaštitna odijela, oprema i alat za vatrogasne i spasilačke službe, održaće se obuke i treninzi specijalizovanih timova, nabaviće se 2 mala interventna vozila, nadogradiće se postojeći sistemi za dojavu požara, izgradiće se poligon za obuku vatrogasaca i spasilačkih službi u Grudama, sprovešće se obimna promotivna i edukativna kampanja sa ciljem jačanja svijesti lokalnog stanovništva o prevenciji i ponašanju u slučaju katastrofa.

Projekat „Unaprijeđenje kapaciteta za prevenciju, pripremu i odgovor na katastrofe - Otporna granica'', finansira Evropska unija u okviru IPA II programa prekogranične saradnje Bosna i Hercegovina – Crna Gora (2014–2020). Ukupna vrijednost projekta je preko 586.000 eura, od čega je Evropska unija osigurala skoro 500.000 eura bespovratnih sredstava. Preostali iznos sufinansiraju projektni partneri, Razvojna agencija Zapadnohercegovačke županije – HERAG (BiH), Uprava civilne zaštite Zapadnohercegovačke županije (BiH) i Opština Herceg Novi (Crna Gora). Implementacija projekta je počela u martu i trajaće 24 mjeseca.