VanjaGrbicuHNOdbojkaška i sportska legenda i doktor nauka u oblasti sporta i fizičkog vaspitanja, Vladimir Vanja Grbić juče je u Herceg Novom održao pokazni trening i predavanje “Izazovi rada sa djecom”, u okviru programa “Razgovor sa šampionom” koji je organizovala Opština Herceg Novi u čast praznika grada.

„Rad sa djecom nije posao već misija, jer ono što radite sa djecom nije stvaranje vrhunskih sportista već stvaranje vrhunskih ličnosti kroz sport“, poručio je Grbić.
On je prisutnima u dvorani „Park“ predstavio svoj pogled na rad sa djecom, ističući da je to njegova vizija načina kako pomoći djeci da spoznaju svoje najbolje ja. Kako je istakao, dječije zdravlje mora uvijek biti na prvom mjestu, a samo dijete koje je stabilna ličnost može biti vrhunska ličnost.
„Da bismo nastavili da imamo sportiste, a da sportu damo ono što je njegovo esencijalno mjesto u društvu, moramo ga prepoznati kao najbolju odskočnu dasku za zdravlje i perspektivu i budućnost“, kazao je Grbić.
Prikazao je rezultate bazirane na testiranju djece tokom šest godina, njih 4.000, među kojima 150 djece sa intelektualnom ometenošću, iz ukupno 40 zemalja. Kako je rekao, proces treninga kojeg se i danas držimo odavno je prevaziđen, jer današnja djeca imaju drugačije sposobnosti nego ona prije 20, 30 ili 40 godina.

Grbić je kazao da današnja nastava fizičkog vaspitanja kao stvaranje baze za sport ili sportske aktivnost ne postoji, što znači da trener mora „ne samo da bude trener sporta, već da sazda dijete u svim aspektima ličnosti, da mu bude vaspitač, primjer ponašanja, idol i neko ko će u djetetu naći vrata za otključavanje potencijala“.
„Veliki trener nije onaj koji nauči dijete da igra, već koji dijete oslobodi straha da sazna talente koje ima u sebi, koji ga nauči kako da se suoči sa samim sobom i kako da napreduje. Broj vrhunskih sportista je 0,01 odsto ukupne populacije, ali mi moramo misliti i na onih 99,99 odsto“, savjetovao je Grbić.
Predavanju su prethodili pokazni treninzi koje je Grbić držao u Sportskom centru Igalo. Treninzi su održani u vije sesije: za djecu od 10 do 12 godina, a potom za mlade od 14 do 18 godina. Grbić je radio sa mladim odbojkašicama klubova iz Herceg Novog, kao i sa trenerima i profesorima fizičkog vaspitanja, a u fokusu treninga je bio pravilan rad sa mlađim kategorijama, kao i savjeti koji su univerzalni i primjenjivi na sve sportove.