Naslovna14112022a

Novska Gradska muzika i mažoretke prodefilovali su proteklog vikenda kroz njemačke gradove Incel i Traunštajn, predstavljajući svoj grad u okviru programa Dani Herceg-Novog u Bavarskoj. Domaćin im je bio Novljanin Aleksandar Saša Petković, na čiju ideju, a uz podršku Opštine Herceg-Novi i lokalne Turističke organizacije, su održani prvo Dani njemačke kulture na novskom Prazniku mimoze, a sada i ova uzvratna posjeta.

Gradska muzika i mažoretke defileom su pozdravili stanovnike dva bavarska grada, nastupili na glavnom trgu u Traunštajnu, a u kulturnom centru Incela održali koncert zajedno sa lokalnom muzikom tog grada.

U okviru programa otplesano je i Bokeško kolo, za koje je nošnje ustupilo Kulturno umjetničko društvo „Ilija Kišić“ iz Zelenike. Podijeljeni su promotivni materijali na njemačkom jeziku koje je pripremila Turistička organizacija Herceg Novi, pripremljena bokeška jela i specijaliteti, a prisutne je animirao i jedan od klovnova iz NVO „Maškare“, koji su prepoznatljiv dio defilea u okviru Praznika mimoze.  

Član delegacije u ime Opštine Herceg-Novi, Jovan Subotić iz Sekretarijata za društvene djelatnosti i međunarodnu saradnju, se tokom posjete sastao sa gradonačelnikom Incela, Hansom Egerom i njegovim saradnicima, kao i sa predsjednikom Turističke organizacije grada Incela, Gerhardom Štajnbaherom.

Subotić ističe da je odlazak u Njemačku bio prilika za predstavljanje i promociju grada kao turističke destinacije, za iniciranje saradnje Herceg-Novog sa Incelom, ali i Boke kotorske sa Bavarskom.

„Predstavili smo Herceg-Novi kao primorski turistički centar čija ponuda je veoma zanimljiva turistima sa područja Bavarske. Drago mi je da smo, uz pomoć Saše Petkovića, ostvarili prve zvanične kontakte sa Incelom, kao i zbog činjenice da je iskazano obostrano interesovanje za nastavak i jačanje saradnje naša dva grada, te za promociju Boke na području Bavarske regije, i obrnuto“, navodi Subotić.