nas24112022

Novo vatrogasno vozilo i termovizijska kamera isporučeni su juče Službi zaštite i spašavanja Herceg-Novi, u okviru projekta „Unaprijeđenje kapaciteta za prevenciju, pripremu i odgovor na katastrofe - Otporna granica” koji sprovodi Opština Herceg-Novi.

S ciljem poboljšanja opštih sposobnosti, spremnosti i vremena odaziva operativnog tima Službe zaštite i spašavanja nabavljeno je malo vatrogasno vozilo za intervencije u urbanim i ruralnim sredinama, čija vrijednost iznosi 97.422 eura. Vozilo je opremljeno modulima za gašenje požara, savremenom vatrogasnom opremom i alatima.

Takođe, isporučena je termovizijska kamera visokih performansi za korišćenje u zatvorenom i òtvorenom prostoru, koja omogućava preciznu detekciju požarišta, lakše manevrisanje kroz dim, pomaže u boljoj navigaciji i ubrzanom donošenju odluka u kritičnim situacijama, te je na taj način moguće lakše uočiti unesrećene i spasiti ljudske živote.

„Otporna granica“ je veoma značajan projekat za Herceg-Novi, kazao je predsjednik Opštine, Stevan Katić. On je istakao značaj unaprijeđenja brzine djelovanja u vanrednim okolnostima, za šta su od presudne važnosti opremljenost službi i saradnja na prekograničnom području.

„Ovaj projekat je nastavak onoga što je Herceg-Novom potrebno, a to je da se Služba zaštite i spašavanja dodatno oprema svake godine“, naveo je Katić i izrazio zadovoljstvo činjenicom da je grad dobio kvalitetno vozilo koje će unaprijediti reagovanje u slučaju požara, saobraćajnih nesreća i drugih kriznih situacija.

„Herceg-Novi je ponovo pokazao dvije stvari - prvo da ima kapacitet da u svojoj režiji sprovodi ovakve projekte, a drugo da je posvećen sektoru zaštite i spašavanja koji smo unaprijedili nabavkom ovog vozila, ali i ostalom opremom koja će doći, kao i vježbama, seminarima i radionicama“, poručio je Jovan Subotić iz Sekretarijata za društvene djelatnosti i međunarodnu saradnju Opštine Herceg-Novi.

Koordinator projekta, Aleksandar Škobalj kazao je da nabavka malog navalnog vozila i termovizijske kamere kroz projekat „Otporna granica“ predstavlja veliku stvar za Službu zaštite i spašavanja i grad Herceg-Novi, te uputio riječi zahvalnosti timu koji realizuje projekat.

„Vozilo je višenamjensko, možemo ga koristiti i u slučaju saobraćajnih udesa i potraga u planinskim predjelima. Vozilo ima alpinističku dasku, reflektor za saobraćajne udese, za izvlačenje iz nepristupačnih terena. Tu je i termovizijska kamera bez koje danas ne možemo zamisliti gašenje požara u zatvorenim prostorijama, javnim garažama i sličnim okolnostima, tako da nam je ona od izuzetne važnosti“, naveo je Škobalj.

Projekat „Unaprijeđenje kapaciteta za prevenciju, pripremu i odgovor na katastrofe - Otporna granica“, finansira Evropska unija u okviru IPA II programa prekogranične saradnje Bosna i Hercegovina – Crna Gora (2014–2020). Ukupna vrijednost projekta je preko 586.000 eura, od čega je Evropska unija osigurala skoro 500.000 eura bespovratnih sredstava. Preostali iznos sufinansiraju projektni partneri, Razvojna agencija Zapadnohercegovačke županije – HERAG (BiH), Uprava civilne zaštite Zapadnohercegovačke županije (BiH) i Opština Herceg-Novi (Crna Gora).