Nsl261122Opština Herceg Novi planira da u predlogu budžeta za sledeću godinu poveća izdvajanja za Crveni krst Herceg Novog, a jedan od zadataka u narednom periodu biće konkretna saradnja lokalne samouprave i te humanitarne organizacije po pitanju apliciranja za programe i fondove Evropske unije, zaključeno je na jučerašnjem sastanku predsjednika Opštine Herceg Novi, Stevana Katića i saradnika sa generalnom sekretarkom Crvenog krsta Crne Gore, Jelenom Dubak, predsjednicom i sekretarkom CKHN, Milicom Kovačević i Milenom Šćekić.

Sa njima su razgovarali i potpredsjednik Opštine, Mirko Mustur, Glavni administrator Nenad Đorđević, te menadžer Opštine, Dušan Vukić. Na sastanku je dogovoreno da Vukić, opštinska kancelarija za međunarodu saradnju i CKHN sagledaju mogućnosti kreiranja zajedničkih projekata i apliciranja na evropske fondove, kako bi se obezbijedili potrebna oprema i sredstva za reagovanje u različitim hazardnim okolnistima.
Dubak je predstavila aktivnosti Crvenog krsta na državnom nivou, kao službe koja pruža pomoć građanima i institucijama sistema, i koje se tiču ne samo područja Crne Gore, već i saradnje na regionalnom nivou. Jedan od mnogih primjera je odlazak volontera CKCG u Petrinju u Hrvatskoj 2020. godine, kada je taj gradić pogodio zemljotres magnitude 6,4, te odnio sedam ljudskih života i prouzrokovao velika materijalna oštećenja.
Sastanak261122Katić i Mustur su tokom sastanka istakli više puta potvrđenu dobru saradnju Crvenog krsta Herceg Novi i Opštine, kao i preduzeća i ustanova čiji je osnivač, podsjećajući na period pandemije virusa korona, kada je pomoć bila najpotrebnija osobama starije dobi i slabije pokretljivosti, ali i onima najviše pogođenim ekonomskim posljedicama pandemije.
Ta saradnja ogleda se i u mnogim drugim primjerima, istakla je Šćekić, poput reagovanja u slučaju poplava i požara, kada je i potrebna dobra koordinacija sa drugim lokalnim službama, Službom zaštite i spašavanja i komunalnim preduzećima. Ona je ovom prilikom podsjetila i na terensku vježbu vatrogasaca Herceg Novog, Konavala, Trebinja i Ravnog, organizovanoj u Sutorini 17. novembra, u okviru prekograničnog projekta „Flood&Fire“. Crveni krst Herceg Novog je kao integralni dio kolektivnog odgovora na nepogode i nesreće učestvovao u ovoj vježbi i pokazao visok nivo spremnosti, čemu su građani tog dana mogli i posvjedočiti.