PrevencijaNSL151222Prevencija malignih bolesti koje se mogu otkriti skriningom bila je tema jučerašnjeg predavanja koje su u Velikoj sali Skupštine održale specijalista ginekologije i akušerstva dr Alenka Srdanović, epidemiološkinja dr Slađana Zgradić i dr Marija Stanišić.

Predavanje je organizovao Sekretarijat za društvene djelatnosti i međunarodnu saradnju, koji u okviru svojih nadležnosti sprovodi implementaciju lokalnog Akcionog plana za postizanje rodne ravnopravnosti, gdje je jedna od oblasti unapređenje ženskog zdravlja.
„Ovogodišnje predavanje organizuje Savjet za rodnu ravnopravnost, na inicijativu naše sugrađanke i poslanice u Parlamentu Crne Gore, dr Tamare Vujović. Cilj ovog predavanja je da što više žena podstakne na ginekološke preglede, da se preduhitri bolest i tako spriječe moguće kobne posljedice“, poručila je Branka Božović ispred Sekretarijata za društvene djelatnosti i međunarodnu saradnju, te ovom prilikom podsjetila na sve dosadašnje aktivnosti u okviru obilježavanja kampanje “Ružičasti oktobar” od 2015. godine i Svjetskog dana borbe protiv dijabetesa od 2009. godine.
Prevencija01Kako je istakla dr Stanišić, iako je oktobar mjesec posvećen prevenciji karcinoma dojke, edukacije tog tipa treba održavati kontinuirano tokom cijele godine.
„Suština današnjeg predavanja je ono što je zapravo najljepše u poslu porodičnog doktora, a to je prevencija malignih bolesti, koje se mogu otkriti skriningom, znači preventibilnih malignih bolesti, u koje, pored karcinoma dojke, spadaju karcinom debelog crijeva i grlića materice“, kazala je dr Stanišić i istakla da je uvijek bolje težiti ranoj dijagnozi, koja donosi mnogo bolju prognozu, kao i da sve promjene na dojkama žena treba da podjeli sa izabranim doktorom, kako bi bili odabrani bitni algoritmi dijagnostike.
Vid prevencije protiv karcinoma grlića materice je vakcina protiv HP virusa, o čijem je značaju govorila dr Slađana Zgradić. Ističe da je od početka vakcinacije Herceg Novi jedan od vodećih gradova u Crnoj Gori po broju vakcinisanih.
„Pohvalila bih zaista naš grad i sve roditelje. Baš smo dobili pohvale iz Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravlje da smo vrlo uspješna kao opština. Posebnu zahvalnost uputila bih našoj pedijatrijskoj službi, izabranim pedijatrima i svim njihovim timovima, koji zaista odlično rade svoj posao“ kazala je ona.