Donacija NSL17022023Danas je Službi zaštite i spasavanja Herceg Novi zvanično uručeno novo, kompletno opremljeno vatrogasno vozilo za intervencije u gradskom i seoskom području.

Ključeve vozila, vrijednog skoro 100.000 eura, predsjedniku Opštine, Stevanu Katiću uručila je zamjenica šefa službe za saradnju u Delegaciji EU u Crnoj Gori, Liselotte Isaksson na svečanoj primopredaji koju je organizovala Opština Herceg Novi.
Vozilo i druga spasilačka oprema nabavljeni su kroz projekat prekogranične saradnje „Otporna granica“ koji finansira EU sa ciljem unapređenja kapaciteta za prevenciju, pripremu i odgovor na katastrofe službi civilne zaštite Županije Zapadnohercegovačke i Opštine Herceg Novi.
Predsjednik Opštine, Stevan Katić je istakao da će donacija značajno unaprijediti sposobnosti, spremnost i vrijeme reagovanja operativnog tima Službe zaštite i spasavanja grada Herceg Novog.
„U posljednje vrijeme svjedočimo sve većem broju prirodnih katastrofa koje imaju štetne posljedice za društvo u cjelini. Lokalna zajednica sama ne može učiniti puno, ali kroz ovakve projekte, uspostavljanjem prekogranične saradnje i uz podršku Evropske unije, moguće je uspješno prebroditi izazove s kojima ćemo se susresti“, rekao je gradonačelnik Katić prilikom ceremonije primopredaje.
Uručujući ključeve vatrogasnog vozila, Liselotte Isaksson je rekla da se nada da će ova donacija pomoći Herceg Novom da poveća spremnost kada je u pitanju zaštita građana.
“Imati dobrog susjeda u hitnoj situaciji spašava mnoge živote. Dobri susjedi takođe znaju da moraju raditi zajedno, čak i prije nego što dođe do katastrofe. Evropskoj uniji je jako drago što je finansirala ovu inicijativu službi civilne zaštite iz Herceg Novog i Županije Zapadnohercegovačke, pomažući im da se okupe i unaprijede svoje vještine i kapacitete za upravljanje prirodnim katastrofama”, rekla je.
Osim nabavke vrijedne opreme za vatrogasne jedinice, projekat doprinosi poboljšanju prevencije i upravljanje rizikom od posljedica klimatskih promjena i katastrofa uzrokovanih ljudskim djelovanjem u ovom prekograničnom području.Sprovode se aktivnosti za podršku umrežavanju, jačanju kapaciteta, razmjeni iskustava i podizanju svijesti javnosti kada je u pitanju spremnost na katastrofe.

Projekat „Unapređenje kapaciteta za prevenciju, pripremu i odgovor na katastrofe - Otporna granica'', je odobren u okviru IPA II programa prekogranične saradnje Bosna i Hercegovina – Crna Gora (2014–2020). Ukupna vrijednost projekta je preko 586.000 EUR, od čega je Evropska unija osigurala skoro 500.000 EUR bespovratnih sredstava. Preostali iznos sufinansiraju projektni partneri, JU Razvojna agencija Zapadnohercegovačke županije – HERAG (BiH), Uprava civilne zaštite Zapadnohercegovačke županije (BiH) i Opština Herceg Novi (Crna Gora). Implementacija projekta započela je u martu 2022. godine i trajaće 24 mjeseca.