izlozba cvijeca2023mimozaTradicionalnom Izložbom cvijeća otpočeo je program 54. Praznika mimoze u Herceg Novom – više od 40 izlagača predstaviće tokom naredna tri dana svoje cvjetno-đardinske aranžmane, agrume, rukotvorine i proizvode na biljnoj bazi.

Izložbu je zvanično otvorila pjesnikinja i novinarka iz Herceg Novog, Ksenija Matović, stihovima koje je posvetila mimozi, njenom dolasku u naše krajeve i simbolici koju predstavlja – za Novljanke i Novljane, za Herceg Novi, za sve goste našeg grada.
„Mislim da mimoza ne znači samo Herceg Novom i Novljanima, već i regionu i mnogo šire. Ljudi iz svih krajeva svijeta se „sliju“ ovdje, a ove godine imaju priliku da uživaju u više od 50 različitih programa od kojih su svi vrijedni pažnje. Meni je čast i privilegija da sam se pridružila toj plejadi „dama od mimoze“, odnosno uspješnih žena koje su otvarale Izložbu cvijeća“, kazala je Matović. Istakla je da more, Mediteran i Herceg Novi predstavljaju veliku inspiraciju – onu koja je iznjedrila njenu zbirku pjesama „Karatoč“, nazvanu po stijeni u moru podno Forte Mare, koja je kodno mjesto Herceg Novog.
Pokrovitelj događaja je Opština Herceg Novi, a u ime lokalne uprave otvaranju su prisustvovali menadžer Opštine, Dušan Vukić i Mila Petijević, u ime Kabineta predsjednika Opštine.

Prema riječima organizatorke, Jovanke Matković, ovogodišnja izložba cvijeća je izložbenog i prodajnog karaktera, a izloženi su razni agrumi, sobno i baštensko cvijeće, mediteranske sadnice, „sve ono što bi svaki đardin u Herceg Novom trebalo da krasi“.
Uz cvijeće, đardinske aranžmane i dekoracije, današnju izložbu su uljepšali mnogobrojni dječiji osmjesi, a mališani su imali priliku da zasade i tri masline u bašti stare faze Instituta Igalo.
Program je upotpunila novska klapa „Lira“, a nastup su započeli nadaleko poznatom odom „Dolazim Boko“, koja je posvećena jednom od najljepših zaliva na svijetu, našem Bokokotorskom.
Izložba će biti otvorena danas, u subotu i nedjelju od 9 do 19 časova.