00gamingU petak 5. maja Savez elektronskih sportova Crne Gore (SESCG) će zajedno sa nevladinom organizacijom 4Future (4F) i Sekretarijatom za turizam, ekonomski razvoj i investicije Opštine Herceg Novi organizovati dvije panel diskusije u kongresnoj sali Portonovog.

Iz sekretarijata pozivaju sve zainteresovane da prisustvuju i na ovaj način se informišu o zajedničkoj perspektivi gejminga i elektronskih sportova za ekonomski razvoj i turizam.
“Za gotovo 3.2 milijarde ljudi igranje video igrica postaje svakodnevna rutina. U posljednjih pet godina, potrošnja u gejming industriji se udvostručila sa stotinu milijardi američkih dolara na gotovo dvije stotine milijardi američkih dolara, a projekcije su da će se ovaj trend rasta u godinama koje slijede nastaviti. Video igre više nisu samo dokolica tinejdžera, već izrastaju u ozbiljnu industriju koja iz godine u godinu privlače sve veći broj ljudi. Prema istraživanju MIDIA, istraživačke agencije, u svijetu je više vlasnika konzola starosne dobi od 35 do 44 godina negoli onih starosne dobi od 16 do 24 godine. Od mobilnih telefona do desktop računara, gejming postaje sve ozbiljnija industrija koja ne samo da pruža zabavu, već utiče i na budući razvoj društva i društvenih normi u cjelini”, navode iz Saveza elektronskih sportova Crne Gore, koji već gotovo deceniju predano rade na razvoju gejminga i elektronskih sportova u Crnoj Gori i regionu.
U narednom periodu biće održan niz javnih diskusija u gotovo svim crnogorskim opštinama, sa ciljem boljeg upoznavanja šire javnosti sa prilikama u gejming i e-sport industriji, te kako se Crna Gora može pozicionirati kao svojevrstan gejming centar ne samo u regionu, već i u Evropi, poručuju iz SESCG.
Prisutnima će se u petak obratiti Sekretar za turizam, ekonomski razvoj i investicije Opštine Herceg Novi, Nenad Vitomirović, dok će u okviru panel diskusija govoriti Slobodan Franeta (Tehnomax), Filip Šoć (SESCG), Filip Ivanović (Vijesti), Nikoleta Vukčević (kreatorka gejming emisija u FiveG), Marko Vuletić (eFC Budućnost), Nađa Rajković (kreatorka gejming sadržaja), Pavle Šturanović (komentator/sudija), Bojan Tatar (reprezentativac Crne Gore i trener).