nas05052023aa

Direktorat za ruralni razvoj Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede će u ponedjeljak u 10 časova u Velikoj sali Skupštine opštine Herceg-Novi predstaviti peti IPARD javni poziv za Mjeru 1: Investicije u fizički kapital poljoprivrednih gazdinstava, koji će trajati 30 dana, počevši od 15. maja tekuće godine.

Korisnici ove mjere su pravna ili fizička lica, odnosno poljoprivredna gazdinstva upisana u Registar poljoprivrednih gazdinstava, kao i preduzeće ili preduzetnik registrovan za djelatnost ribarstva u Centralnom registru privrednih subjekata (CRPS).

Kroz ovu mjeru podržavaju se investicije u sektore poljoprivredne proizvodnje: mljekarstvo, govedarstvo, ovčarstvo i kozarstvo, svinjarstvo, živinarstvo, voćarstvo, povrtarstvo, ratarstvo, uzgoj gljiva i pečuraka, uzgoj aromatičnog i ljekovitog bilja, vinogradarstvo, maslinarstvo, pčelarstvo, ribarstvo i akvakultura. Podržava se nabavka namjenske opreme i mehanizacije, te investicije čiji prihvatljivi troškovi iznose od 10.000 do 500.000 eura (nije uključen PDV).