Nas08052023aaa

Predstavnici Direktorata za ruralni razvoj Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede predstavili su danas u Velikoj sali Skupštine opštine Herceg-Novi peti IPARD javni poziv za Mjeru 1: Investicije u fizički kapital poljoprivrednih gazdinstava. Uz zainteresovane građane, prezentaciji su prisustvovali sekretari opštinskih sekretarijata, menadžer Opštine Dušan Vukić i predstavnici mjesnih zajednica.

Javni poziv trajaće od 15. maja do 15. juna 2023. godine i za razliku od prethodnih, odnosi se na nabavku namjenske opreme i mehanizacije, pojasnila je tokom prezentacije Milica Peruničić iz Direktorata za plaćanje u okviru Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

“Rok za realizaciju investicija je 30. jun naredne godine, a na raspolaganju je više od 2 180 000 eura. Naši korisnici kroz mjeru 1 mogu biti sva pravna i fizička lica koja su registrovana, odnosno nalaze se u Registru poljoprivrednih gazdinstava do 15. maja kada će javni poziv biti objavljen. Apelujemo na sve one koji nisu upisani u Registar da posjete savjetodavne službe svojih opština kako bi se registrovali”, ističe Peruničić.

Pojašnjava da je novina koja se odnosi na ovaj, u odnosu na sve prethodne pozive, da korisnici mogu aplicirati za namjensku opremu i mehanizaciju.

“Ostaje isto kao i ranije da su investicije do 10 000 eura bez PDV, a naglašavamo da je PDV u ovom slučaju prihvatljiv trošak, odnosno korisnici kada dobiju ugovor o investiciji dobijaju potvrdu Direktorata za plaćanje sa kojom mogu kupovati robu i mehanizaciju gdje PDV ne plaćaju. Investicije su podržane u iznosu od najmanje 60% ukupno prihvatljivih troškova, zatim 70% ako je iznad 600 metara nadmorske visine i nudimo dodatnih 10% ako se investicija odnosi na otpadne vode, foto panele..”, kazala je Peruničić.

Mjerom 1 biće podržane investicije u sektorima: mljekarstvo, govedarstvo, ovčarstvo i kozarstvo, svinjarstvo, živinarstvo, voćarstvo, povrtlarstvo, ratarstvo, uzgoj gljiva i pečuraka, aromatičnog i ljekovitog bilja, vinogradarstvo, maslinarstvo, pčelarstvo, ribarstvo i akvakultura.

O povoljnostima sabranim u programu Mjera 1 govorile su i Vesna Dačević, Nina Jakić, Ivana Jovanović i Nađa Anđelić, predstavnice Direktorata za ruralni razvoj nadležnog ministarstva.