NAsTurizam08062023

U okviru obilježavanja Svjetskog dana zaštite životne sredine danas je na platou ispred Opštine Herceg-Novi održana eko akcija “Plastikom po začinsko i ukrasno bilje”, koju su zajedno realizovali Sekretarijat za turizam, ekonomski razvoj i investicije i Agencija za zaštitu životne sredine. Akcija je sprovedena kako bi se afirmisala zelena ekonomija, odnosno cirkularna ekonomija sa akcentom na selekciju otpada i reciklažu.

Među prvima koji su danas pokazali ekološku svijest bili su učenici OŠ “Milan Vuković” koji su, pored biljki koje su dobili u zamjenu za plastične flaše, u svoju školu odnijeli i jednu sadnicu koja će biti zasađena u dvorištu te obrazovne ustanove.

Prema riječima Sekretara za turizam, ekonomski razvoj i investicije, Nenada Vitomirovića, kao prva država koja se proglasila ekološkom, moramo sagledati problematiku na svim nivoima – za zatvaranje Poglavlja 27 potrebno je više od milijardu i 400 miliona eura, sa ciljem pristupanja Evropskoj uniji.

 “Novi trendovi i nova ekonomija donose upravo taj mir između narušavanja životne sredine i potrošnje resursa i ekonomskog razvoja. Upravo iz tog razloga smo se odlučili za današnju akciju, kako bi suštinski skrenuli pažnju na činjenicu da danas cijela privreda mora da funkcioniše na održivim principima. Moramo povećati svjesnost o tome da i ono što je nus prozivod može biti sirovina i da može biti stavljeno u ponovnu upotrebu”, napomenuo je Vitomirović.

Ova akcija organizovana je u saradnji sa Agencijom za zaštitu životne sredine, koji su istakli da se dodjela sadnica na ovaj način organizuje po drugi put.

„Akcenat stavljamo na reciklaži i pravilnom upravljanju otpadom. Za prazne flaše koje donesu djeca i građani dajemo simbolično začinsko i ukrasno bilje. Opredijelili smo 1700 sadnica koje ćemo ovog mjeseca podijeliti u svih 25 crnogorskih opština“, kazao je Bojan Bašanović ispred Agencije za zaštitu životne sredine i dodao da će tokom juna biti organizovano više akcija čišćenja i sadnje u crnogorskim gradovima.