Naslovna07082023a

Direktorica sektora preduzetništva Privredne komore Srbije Branislava Simanić i sekretar za turizam, ekonomski razvoj i investicije Opštine Herceg-Novi Nenad Vitomirović, potpisali su sporazum o poslovno-tehničkoj saradnji s posebnim naglaskom na razvoj ženskog preduzetništva.

„Ona je vredna i bez nje ne vrijedi“, naziv je projekta u okviru kojeg će preduzetnice iz Herceg-Novog i Srbije u budućnosti sarađivati, razmjenjivati iskustva i udruženim snagama autentične proizvode Srbije i Crne Gore plasirati na treća tržišta. Projekat je na radnom sastanku održanom sa predsjednikom Opštine Herceg-Novi Stevanom Katićem, predstavila koordinatorka Ivana Božović, a tom prilikom su prikazali i dio svojih proizvoda kombinujući ih sa autentičnim plodovima Herceg-Novog.

Saradnja i projekat „Ona je vredna i bez nje ne vrijedi“ dobio je podršku generalne konzulke Crne Gore u Sremskim Karlovcima Nevenke Ćirović i konzula Republike Srbije u Herceg-Novom Mića Rogovića koji su prisustvovali sastanku i potpisivanju saradnje.

Herceg-Novi je prvi grad u Crnoj Gori sa kojim je Privredna komora Srbije potpisala saradnju, kazala je direktorica sektora preduzetništva Privredne komore Srbije Branislava Simanić.

„Smatramo da će memorandum doprinijeti boljem umrežavanju naših preduzetnica, privrednom povezivanju i samim tim jačanju ekonomske saradnje i njihovom ekonomskom osnaživanju. Ovo je samo početak dugoročne saradnje koja je planirana za naredni period. Dosta je tema o kojima smo danas razgovarali, a jedna on njih je mogućnost otvaranja zajedničke prodavnice u kojoj bi bili predstavljeni autentični proizvodi preduzetnica iz Srbije i iz Crne Gore, koji bi mogle kasnije da kao jedinstven proizvod ili brend plasiraju na treća tržišta, kazala je Simanić.

Mogućnost otvaranja zajedničke prodavnice je za sada ideja, ali se nadaju i njenoj realizaciji.

„Cilj je da se predstave autentični proizvodi kojih ima puno i Srbija i Crna Gora, da se pomogne malim proizvođačima i da se predstave proizvodi koje ne možete naći u velikim marketima, a izuzetno su kvalitetni“, zaključuje Simanić.

Želeći da napravi korak naprijed u pružanju podrške razvoju ženskog prduzetništva, s obzirom na to da godinama unazad izdvaja sredstva za tu namjenu, Opština Herceg-Novi se odlučila na ovaj vid saradnje sa Privrednom komorom Srbije, kazao je sekretar Vitomirović.

„Potpisivanje memoranduma o saradnji sa Privrednom komorom Srbije ne donosi benefite samo po pitanju zajedničkog nastupa i razmjene iskustava, već suštinski mi na ovaj način otvaramo najveće tržište u regionu za naše preduzetnice. Cilj nam je da podstaknemo proizvodnju, da se na taj korak odluči što više preduzetnica, a drugi korak je plasman proizvoda. U zajedničkoj prodavnici biće prisutni proizvodi naših preduzetnica prvo u Novom Sadu, a potom nadamo se i u drugim gradovima Srbije. Želimo da pokažemo našim preduzetnicama da imaju mogućnost da plasiraju svoje proizvode van crnogorskog tržišta, da imaju način da pokrenu ili povećaju svoju proizvodnju, udruže se za preduzetnicama Srbije i izađu same na treća tržišta“, zaključuje Vitomirović.

Potpisivanju su prisustvovali i glavni administrator Opštine HN Nenad Đorđević, zatim šefica Kancelarije za preduzetništvo PKS mr Slobodanka Džinović-Kojić, predsjednica Udruženja preduzetnica PK Vojvodine Svetlana Čavić, kao i vrijedne preduzetnice iz projekta „Ona je vredna i bez nje ne vrijedi“.