OHNzgrada2022Sekretarijat za turizam, ekonomski razvoj i investicije Opštine Herceg Novi poziva mikro, mala, srednja preduzeća i preduzetnike iz našeg grada da podnesu prijavu za učešće u postupku dodjele sredstava za „Program unapređenja konkurentnosti privrede“ Ministarstva ekonomskog razvoja, u sklopu podrške privredi za 2022. godinu.

Plan podrške privredi osmišljen je sa ciljem daljeg podsticanja investicija, digitalne transformacije biznisa, prelaska sa linearnog na cirkularni model ekonomije, uvođenja međunarodnih standarda poslovanja, jačanja internacionalizacije, kao i podrške početnicima u biznisu. Posebna pažnja je posvećena mikro, malim i srednjim preduzećima i preduzetništvu, kao sektoru koji čini najveći dio ukupnog broja preduzeća i koji u velikoj mjeri doprinose privrednom razvoju i konkurentnosti.
U sklopu „Programa unapređenja konkurentnosti privrede” zainteresovani se mogu prijaviti za neku od osam programskih linija finansijske i nefinansijske podrške:
-za nabavku opreme velike vrijednosti (ukupan budžet za realizaciju 1.000.000 eura), dodatne informacije kao i stručna pomoć mogu se dobiti putem e-maila: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. i/ili Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
-za podršku malim ulaganjima (ukupan budžet za realizaciju 1.000.000 eura), sve informacije kao i stručna pomoć mogu se dobiti putem e-maila: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. i/ili Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
-za uvođenje međunarodnih standarda (ukupan budžet za realizaciju 250.000 eura), sve informacije kao i stručna pomoć mogu se dobiti putem e-maila: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
-za podršku digitalizaciji (ukupan budžet za realizaciju 400.000 eura), sve informacije kao i stručna pomoć mogu se dobiti putem e-maila: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. i/ili Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
-za podsticaj cirkularne ekonomije (ukupan budžet za realizaciju 200.000 eura), sve informacije kao i stručna pomoć mogu se dobiti putem e-maila: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
-za podršku internacionalizaciji (ukupan budžet za realizaciju 100.000 eura), sve informacije kao i stručna pomoć mogu se dobiti putem e-maila: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. i/ili Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
-za pružanje mentoring usluga (proizvodne ili uslužne djelatnosti, ukupan budžet za realizaciju 35.000 eura), sve informacije kao i stručna pomoć mogu se dobiti putem e-maila: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. i/ili Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
-za početnike u biznisu (novoosnovani privredni subjekti koji posluju kraće od godinu dana od dana apliciranja na Javni poziv, ukupan budžet za realizaciju koji se odnosi na bespovratnu podršku Ministarstva ekonomskog razvoja iznosi 50,000.00 eura, dok ukupan budžet za realizaciju nefinansijske - konsultantske podrške od strane Ministarstva ekonomskog razvoja iznosi 15,000.00 eura), sve informacije kao i stručna pomoć mogu se dobiti putem e-maila: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. i/ili Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Iz Sekretarijata za turizam, ekonomski razvoj i investicije napominju da će se podrška privredi za 2022. godinu sprovoditi još u okviru Programa za razvoj prerađivačke industrije za 2022. godinu i Programa za razvoj i promociju zanatstva za 2022. godinu.
Sve informacije kao i stručna pomoć mogu se dobiti i u prostorijama Ministarstva ekonomskog razvoja, Rimski trg 46, radnim danima u periodu od 10-13č kao i na portalu Ministarstva ekonomskog razvoja Crne Gore (www.gov.me/mek).
Podnošenje prijava i prateće dokumentacije vršiće se putem online aplikacije - https://programi.gov.me .Korisničko uputstvo za prijavu se nalazi na linku: https://www.youtube.com/watch?v=r9LfGjKuJjY .