NAslovna16062022

Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma je uz podršku Evropske Unije i Evropske banke za obnovu i razvoj, u okviru projekta „Unaprijeđenje preduzetništva kroz naprednu savjetodavnu podršku i informacione servise“, predstavilo IT platformu namijenjenu mikro, malim i srednjim preduzećima, pod nazivom BIZNIS.GOV.ME.

Iz resornog ministarstva očekuju da portal dodatno ohrabri preduzetnice i preduzetnike da se prijave na dostupne programe podrške, kao i da će im dostupnost informacija na jednom mjestu olakšati proces informisanja i skratiti vrijeme za dobijanje informacija o različitim administrativnim pitanjima.

Predstavljanju nove IT platforme prisustvovao je i sekretar za turizam, ekonomski razvoj i investicije Opštine Herceg-Novi, Nenad Vitomirović, koji je naglasio da se radi o korisnoj alatki koja pruža skraćenje vremena za donošenje odluka preduzetnicima i lakšu dostupnost informacija za našu biznis zajednicu.

Kako glomazna birokratija “plaši” preduzetnike i odbija manje digitalno opismenjene korisnike različitih vladinih portal, nova platforma smanjuje potrebu za dolascima u Podgoricu, šetnje od kancelarije do kancelarije radi traženja informacija o podsticajima i pomoći koje država nudi.

-Na ovaj način se skraćuju administrativne procedure i poboljšava komunikacija između privrede i biznis zajednice. Sve što potencijalnim korisnicima nije jasno ili imaju nedoumice i pitanja, mogu slobodno da pitaju i obrate se preko ovog sajta, te traže dodatna objašnjenja i informacije, istakao je Vitomirović i dodao da će platform dodatno podstaći mikro, mala i srednja preduzeća i preduzetnnike da iskoriste pogodnosti kako bi razvijali, ojačali domaću ekonomiju kroz razvoj preduzetničkog društva, naravno, uz otvaranje novih radnih mjesta i smanjenje nezaposlenosti, istakao je Vitomirović.

-Koristim priliku da obavjestim naše sugrađane da će Opština Herceg-Novi, nakon ljetnje turističke sezone, ući u proces izrade lokalnog Strateskog plana razvoja MMSP i preduzetništva, a nakon toga će uslijediti otvaranje Kancelarije za podršku MMSP i preduzetništvu.  Podrška naše Opštine razvoju MMSP i preduzetništva je preduslov za kreiranje poslovnog ambijenta koji je potreban Herceg-Novom, što nam je pokazala i pandemija u prethodne dvije godine, naglasio je Vitomirović.