Naslovna07102022Saradnja turističkih organizacija Herceg Novog, Trebinja i Nikšića formalizovana je danas protokolom koji su potpisali direktori Milja Vitorović, Mirjana Putica i Mitar Barać.

Zajednički cilj partnerskih organizacija je kreiranje novog turističkog proizvoda i sadržaja koji će doprinijeti unaprijeđenju razvoja turizma u sve tri opštine.
Prema riječima Vitorović, ideja o potpisivanju Protokola zasnovana je na saglasnosti svih strana da je potrebno unaprijeđivati međusobnu saradnju u oblasti turizma, te razmijenjivati znanja i iskustva u poslovanju turističkih organizacija.
„Želimo da zajedno iskoristimo šanse za realizaciju projekata koje nas čekaju u narednom periodu. U tom smislu ističem tradiciju, prirodne i kulturno istorijske potencijale koje imaju sva tri grada, a to je upravo ono što nas povezuje. Dijelimo planinu Orjen, čiji masiv se prostire na sve tri opštine i predstavlja veliki potencijal za dalji razvoj turizma Trebinja, Nikšića i Herceg Novog“, istakla je Vitorović.
Turističke organizacije će zajedničkim djelovanjem i međusobnom saradnjom doprinijeti privlačenju većeg broja turista i omogućiti organizovanje novih manifestacija i sadržaja u sve tri sredine, ali i biti podrška svima onima koji se na ovim područjima bave uslugama i proizvodnjom u turističke svrhe, dodala je Vitorović.
Protokol071022Direktorica Turističke organizacije Trebinje, Mirjana Putica, istakla je da se potpisivanjem Protokola dodatno učvršćuje uspostavljena saradnja tri turističke organizacije.
„Brojni su primjeri veza između privrednih subjekata i stanovnika gradova. Evidentna je potreba unapređenja turizma i ugostiteljsta, kroz razmjenu znanja i pozitivnih iskustava u poslovanju turističkih organizacija“, kayala je Putica.
Direktor Turističke organizacije Nikšić, Mitar Barać naglasio je da je ova saradnja od izuzetnog značaja za tu organizaciju i Opštinu Nikšić, jer se radi o Herceg Novom i Trebinju - opštinama sa kojima je Nikšić kulturom i tradicijom povezan na više načina.
“Postoji više osnova za realizaciju saradnje. Uz Orjen, postoji još načina i modela saradnje. Siguran sam da će zajednički turistički proizvod doprinijeti unaprijeđenju razvoja turizma za sve tri opštine. Velika prednost je da ćemo zajedničkim projektima aplicirati za sredstva iz evropskih fondova”, kazao je Barać.
Potpisivanju Protokola o saradnji prisustvovali su i predsjednik Skupštine opštine Herceg Novi Ivan Otović, menadžer Opštine Herceg Novi Dušan Vukić i sekretar za turizam, ekonomski razvoj i investicije Nenad Vitomirović.
Pored zvaničnog potpisivanja Protokola o saradnji, na Trgu Nikole Đurkovića održan je Bazar na kojem su predstavljeni gastro proizvodi Hercegovačke kuće iz Trebinja, izlagača iz Nikšića i Herceg Novog.