Prezentacija projekata snabdijevanja vodom podorjenskih sela mart 2023Za rješavanje problema snabdijevanja vodom podorjenskih sela postoje dva projekta. Istraživanje podzemnih voda i izgradnja bunara ili pravljenje jezera i prečišćavanje vode, što bi bilo finansirano sredstvima iz EU fondova. Ove mogućnosti su prezentovane u ime Sekretarijata za turizam, ekonomski razvoj i investicije stanovnicima Kruševica.

Opština Herceg Novi je sa Univerzitetom Crne Gore aplicirala za projekat snabdijevanja vodom Vrbanja. Od Ministarstva poljoprivrede su dobijena sredstva za istraživanje podzemnih izvora, poručio je sekretar za turizam, ekonomski razvoj i investicije, Nenad Vitomirović.
“Lokalna samouprava ozbiljno razmišlja o tom kapitalnom projketu, koji je tehnički zahtjevan. Računajući koliki je potencijal ovog područja, mislim da je isplativo i da treba razmišljati u tom pravcu. U narednom periodu vidjećemo odakle bi mogla voda da se dovede do ove nadmorske visine, a pošto je slična visina Kamenog i Kruševica, ovaj dio vodovodne mreže ne bi bio problem, već samo dovođenje vode do ove visine”, objašnjava on.
Sredstva mogu biti obezbjeđena iz kapitalnog budžeta, kao i iz pretpristupnih fondova Evropske unije, a u narednom periodu biće poznato da li je realizacija projekta tehnički izvodljiva. Uskoro će započeti ispitivanja područja Vrbanja kao i probne bušotine, s obzirom da je ogroman potencijal područja od Kamenog do Kruševica.
“Pretpostavljamo da ima vode, samo je pitanje na kojoj dubini ćemo je pronaći. Nadamo se da će biti pliće i da će biti više izdašnih izvorišta, kojima bi omogućili snabdijevanje Vrbanja i Parka prirode, kao i razvoj turizma pored poljoprivrede”, navodi Vitomirović.
Opština Herceg Novi je za ovu godinu opredijelila 100.000 eura za pomoć poljoprivrednicima, što, kako navodi Vitomirović, predstavlja značajno više sredstava u odnosu na niz prethodnih godina.

Izvor: Radio Televizija Herceg Novi