Nas15062023aaaa

NVO Mare Mare u partnerstvu sa Crvenim krstom Herceg-Novi od oktobra prošle  godine sprovodi mikro projekat “Socijalna inkluzija starijih osoba i osoba sa invaliditetom Herceg-Novog kroz edukativne radionice” . U radionicama učestvuju starije osobe  i lica sa invaliditetom, koji su i inače korisnici usluga Crvenog krsta. One kroz radnu aktivnost – kuvanje džemova od različitog voća, druženje i  razmjenu iskustava stiču  socijalne vještine koje će im pomoći da unaprijede njihov kvalitet života, ali i da se uključe u različite segmente života.

U radu nesebično pomaže i šest volontera Crvenog krsta. Njihov rad pruža priliku da direktno utiču  na poboljšanje života onih koji su u nevolji. Pomoć  koju pružaju može imati veliki uticaj na ljude koji se suočavaju s prirodnim katastrofama, konfliktima, siromaštvom ili drugim teškim situacijama.

Među najmlađim volonterima u hercegnovskom Crvenom krstu je sedamnaestogodišnja  Mia  Vuković koja već osam godina nesebično pomaže drugima rukovodeći se  mišlju norveškog književnika Arne Garborga da “time što dobrotu širimo oko sebe istovremeno je učvršćujemo i u sebi samima”.

Inspiraciju za rad u Crvenom krstu dobila je od druga koji se tada spremao za takmičenje iz Prve pomoći. Kaže da joj je “osmjeh korisnika kada im pomogne, njihova zahvalnost, najveća satisfakcija” . Ističe da volonterski rad nije lak jer ponekada oduzima dosta vremena, jer to podrazumijeva terenski rad, dijeljenje pomoći, organizovanje predavanja, ali   pomaže i da se osjeća korisno i ispunjeno. Kroz svoj doprinos zajednici,volonteri imaju  priliku da pomognu onima kojima je to najpotrebnije, što može pozitivno uticati na njihovo samopouzdanje i sreću,  jer rade ono što vole.

15062023bbbb

“Planiram da volontiram cijeli život ili bar dok sam u mogućnosti. Svakako pozivam sve ljude, ne samo moje vršnjake,  da volontiraju jer je to jedna od najljepših stvari koje čovjek može da radi”, uvjerena je Mia buduća medicinska sestra koja će i kroz njen profesionalni poziv nastaviti da pomaže ljudima.

Volontiranje u Crvenom krstu ima brojne prednosti i može biti ispunjavajuće iskustvo koje ima pozitivan uticaj na volontere i ljude kojima pomažu, kao što je slučaj sa učesnicima radionica koji u okviru projekta kuvaju džemove koje će podijeliti onima kojima je takva pomoć potrebna.

Projekat ,, Socijalna inkluzija starijih osoba i osoba sa invaliditetom Herceg-Novi kroz edukativne radionice” koji je podržan u okviru projekta ,, Jačanje otpornosti starijih osoba i osoba sa invaliditetom tokom COVID-19 i budućih katastrofa”  implementira se uz finansijsku podršku Evropske Unije, Austrijske razvojne agencije (ADA) i Austrijskog Crvenog krsta.