mare mareŽene su svojim djelovanjem kroz istoriju, uticale na stvaranje baštine i kulturnog kapitala kojim danas raspolažemo i kojim se ponosimo
NVO Mare Mare iz Herceg Novog od jula ove do marta naredne godine realizuje projekat “Stari zanati čuvari kulturne baštine”.

Cilj projekta je povećana informisanost javnosti o potrebi efikasnije i inovativnije podrške u očuvanju tradicionalnih zanata i promovisanje ručno rađenih suvenira. Projektom će biti obuhvaćeno 10 žena koje će u narednih šest mjeseci kontinuirano kroz radionice usavršavati i primjenjivati vještine šivenja, heklanja i veza u izradi upotrebnih predmeta i suvenira.
“Upravo su brojne žene, svojim djelovanjem kroz istoriju, uticale na stvaranje baštine i kulturnog kapitala kojim danas raspolažemo i kojim se ponosimo i zato smo odlučili da žene budu naša ciljna grupa. One će, nadam se, prenijeti iskustva i utiske sa ovih radionica i tako poticajno djelovati na lokalnu zajednicu, prije svega na institucije i organizacije u oblasti kulture i turizma, u oživljavanju i široj primjeni proizvoda tradicionalnih zanata”, navodi koordinatorka projekta Dubravka Raičević.
Raičević poziva sve zainteresovane žene (fb stranica NVO Mare Mare) koje žele da budu dio projekta, da znanje u heklanju, vezenju i šivenju usavrše i iskoriste za kreativno izražavanje, i tako daju doprinos očuvanju starih zanata i stvaranju originalnog hercegnovskog, bokeljskog i crnogorskog suvenira. Planirano je da se održe 32 radionice ručnog rada i 16 radionica suvenira. Aktivnosti projekta će se odvijati u prostoru NVO Mare Mare koji je opremljen i prilagođen za izvođenje radionica ručnog rada . U cilju unapređenja kvaliteta rada redovno će se sa učesnicama radionica razgovarati o svrsishodnosti ovakvih akcija i primjeni novih rješenja koja će doprinjeti originalnim i atraktivnijim radovima.
Projekat “Stari zanati čuvari kulturne baštine” implementira se u sklopu „Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu (ReLOaD)2, koji finansira Evropska unija, a koji sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP)''. U Crnoj Gori ReLOaD 2 realizuje se u partnerstvu sa 15 lokalnih samouprava, podijeljenih u pet klastera među kojima je “Coastal Mates” koji čine opštine Herceg Novi, Kotor, Tivat i Budva.
Kontakt osoba Dubravka Raičević Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.