HN220922Hercegnovska NVO “EkoKulmedia” organizovaće u petak 23.09.2022. godine Info dan sa namjerom da građane Herceg Novog upoznaju sa načinom na koji najlakše mogu prijaviti nelegalno odlaganje otpada i tako pomognu da grad bude čistiji i uredniji.

Info dan organizuju u okviru projekta “Ecoscreen” koji je počeo u avgustu i trajaće do kraja godine, a uz obilježavanje novoustanovljenog praznika – Dan ekološke države. Ekološka država proglašena je prije 31 godinu, kada je Skupština Crne Gore na Žabljaku usvojila Deklaraciju, a 20. septembar se od ove godine obilježava kao državni praznik.
Info dan će početi u 11 sati u pješačkoj zoni u centru grada, u neposrednoj blizini nekadašnjeg “Bokinog” Mliječnog restorana. Zainteresovanim građanima biće podijeljeni flajeri sa osnovnim informacijama o aktivostima ove NVO i brojem telefona komunalne inspekcije i komunalne policije. Predstavnik komunalne policije će ih upoznati sa procedurama I nadležnostima te službe i detaljno objasniti koja su prava, ali i obaveze građana u očuvanju komunalnog reda.
Mjesto održavnja Info dana odabrano je zbog činjenice da se u centru grada nalazi zapušten objekat pun smeća. Nekada omiljeni ugostiteljski objekat u vlasništvu HTP “Boka”, nakon privatizacije i prelaska u ruke kompanije “Vektra Boka” koja je sada u stečaju , pretvoren je u ruglo.
Građani će na Info danu saznati na koji način mogu ukazati ili djelovati u tom i brojnim sličnim slučajevima koji narušavaju izgled grada i štetno utiču na životnu sredinu.
“Ecoscreen” naziv je projekta koji NVO “EkoKulMedia” iz Herceg Novog realizuje u cilju da se naporima građana koji će se samoorganizovati, ali i izvršiti pritisak na nadležne institucije u njihovoj sredini, očiste neke od crnih ekoloških tačaka. Projekat će kroz informisanje podići građansku svijest o potrebi aktivnijeg uključivanja mještanja u rješavanje ekoloških problema u opštini Herceg Novi.
Projekat Ekoscreen se implementira u sklopu „Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu 2 - ReLOaD2”, koji finansira Evropska unija, a sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj. U Crnoj Gori se “ReLOaD2” realizuje u partnerstvu sa 15 lokalnih samouprava među kojima su Herceg Novi, Tivat, Kotor i Budva, koje čine klaster „Coastal Mates”.