NSL181022U okviru programa u čast Dana opštine Herceg Novi, sinoć je u Gradskoj biblioteci i čitaonici održana promocija nove knjige Mihajla Pantića „Nijedna od sedam“.

Pantićeve priče govore o svakodnevnim junacima, ljudima sa margine i o ljubavi, koja je glavna tema njegovog opusa. Zbirku koja je objavljena ove godine u izdanju „Arhipelaga“ zamislio je kao svojevrsnu zamku, koja u sebi krije i još dva enigmatična razumijevanja broja sedam, a čitaocima prepušta inicijativu da ih sami otkriju.
„Pisanje nije jednodimenzionalno, književnost je umjetnost posredovanja. Književnost ona možda više govori posredno, ona više sugeriše, a novine ili mediji nam govore jednodimenzionalno. Mislim da svaka knjiga mora da sadrži neku svoju malu tajnu, ili možda veću, koju sam čitalac mora do izvjesne mjere da dešifruje, tako da vam neću reći na koji se sve način simbolika broja sedam koristi u ovoj knjizi“, kazao je autor.
Biblioteka181022Pantić o ljubavi piše polazeći od ideje da ona ima brojne definicije i određenja, a podstaknut onim o čemu razmišlja cijelog života. On ističe: „To je već i pitanje čovjekove prirode – ja imam tezu, potvrđenu iskustvom, da se karakter uvijek preslika u tekst. Bez obzira na to što su moderna tumačenja književnosti nekako odvojila tekst od autora, ta veza nikada ne može biti brutalno prekinuta, ona uvijek postoji, jer da ne postoji mi bismo razgovarali o tekstovima, a ne o Andriću, Šekspiru, Selimoviću i svima drugima koji su nam bitni. Tekst je produkt jednog neponovljivog, darovitog, nadahnutog duha u svakom slučaju“.
Zahvaljujući se Herceg Novom na gostoprimstvu, Pantić je rekao da u Boku dolazi godinama i osjeća se ovdje kao u svome kraju.
Program u čast obilježavanja Dana opštine Herceg Novi, 28. oktobra, biće nastavljen sjutra, 19. oktobra koncertom profesora Muzičke škole, u sali škole na Trgu Mića Pavlovića, od 19 časova.