Jesenja Festa NSLGotovo 50 izlagača iz cijele Crne Gore danas je u Herceg Novom predstavilo domaće gastro proizvode i kreativne rukotvorine, na Jesenjoj fešti novskog nevladinog udruženja „Ruke“.

Fešta je ispunila očekivanja organizatora – okupila rekordan broj izlagača, promovisala plodove jeseni i domaće proizvođače, oživjela centar grada, podstakla učešće lokalne zajednice, a organizatori su ove godine mislili i na ekološki aspekt, pa su organizovali promociju „plastic free“ ambalaže.
Interesovanje brojnih posjetilaca mamile su delicije od plodova jeseni poput nara, kestena, dunje, rogača i mandarine, domaći sokovi, džemovi, čajevi, med i drugi proizvodi lokalnih gazdinstava, među kojima i vino od šipka, kao i rukotvorine i ručno rađene umjetnine poput nakita, pletenina, igrački i ukrasnih predmeta. Program su obogatile mažoretke Mažoret kluba „Lili“ koje su prodefilovale pješačkom zonom Njegoševe ulice.
JesenjaFesta1Organizator Jesenje fešte je Nevladino udruženje „Ruke“, uz podršku Opštine Herceg Novi, Turističke organizacije Herceg Novi i brojnih prijatelja manifestacije.
Zadovoljstvo rekordnim brojem izlagača, ponudom i brojem posjeta na štandovima izrazila je Maja Erenji Hare-Brown iz NVU „Ruke“. Kako je istakla, na njihov poziv odazvali su se i stari i neki novi izlagači, a učesnici dolaze iz cijele Crne Gore.
„Iskreno da kažem, uvijek smo prezadovoljni sa izlagačima i posjetiocima na našim izložbama i festivalima, atmosfera je uvijek lijepa. Mogli bi imati i malo više podrške jer ruka uvijek fali, ali to je nešto što dolazi i razvija se. Pozivamo sve koji su zainteresovani da se uključe, jer naše fešte su za sve one koji imaju neku ideju, koji hoće da se uključe u program ili da pomognu na bilo koji način“, poručila je Erenji Hare-Brown.
Jesenja fešta promovisala je ekološki prihvatljivu ambalažu, sa namjerom da podigne svijest o štetnom uticaju korišćenja plastike za jednokratnu upotrebu, kao i da sve stađunske fešte u organizaciji NVU „Ruke“ u što skorijem roku postanu „zero waste“. Zarad tog cilja NVU „Ruke“ je udružila snage sa još jednom novskom nevladinom organizacijom, „Ne bacajte Boce“, na čijem štandu su zainteresovani mogli da se informišu o ekološkoj ambalaži, kao i proizvođačima i dobavljačima u Crnoj Gori.
JesenjaFesta2„Na našem štandu su izložene ekološke ambalaže koje predstavljamo proizvođačima zato što ova fešta ima tendenciju da postane „zero waste“, odnosno da se izlagači prebace na ekološka pakovanja, što znači da se izbaci upotreba plastičnih i ubace papirne kese i pakovanje“, objasnila je Milica Boca iz NVO „Ne bacajte Boce“ i dodala da je akciju podržala i organizacija „Zero waste Montenegro“. Postoji interesovanje za ovu ideju, kazala je Boca i izrazila nadu da će fešte uskoro moći da se pohvale oznakom „zero waste“.
U okviru Jesenje fešte prošlog vikenda je održano „Natkuvavanje“, a sinoć druženje u baru „Vagon“ u Zelenici uz pečeno kestenje, kuvano vino i nastup dueta Oleg Dudčenko (saksofon) i Draško Đukić (gitara i vokal), koji su oduševili brojnu publiku.
Sjutra, ukoliko vrijeme dozvoli, na programu će biti Jesenja štrafta za male i velike bicikliste, od 11 do 13 časova.
„Jesenja štrafta je vožnja biciklima od Titove vile u Igalu do „Vagona“ u Zelenici, gdje će biti posluženje za učesnike. Ova biciklistička trka je malo drugačija od drugih jer je kostimirana – ili da se učesnici kostimiraju na temu jeseni, ili da ukrase svoja bicikla, a na kraju ćemo imati i nagrade za najljepše maske i ukrase“, najavljuju iz NVU „Ruke“.