sportisti220623NSL“Herceg Novi – grad olimpijaca” radni je naziv dugometražnog dokumentarnog filma čije je snimanje počelo i koji će objediniti priče o poznatim Novljanima i Novljankama koji su učestvovali na Olimpijskim igrama.

To je samo jedan od načina da se grad oduži svojim ambasadorima koji su kroz sport pronosili priču o Herceg Novom. Tim povodom predsjednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić potpisao je ugovor o saradnji sa direktorom produkcijske kuće Cinnesport Aleksandrom Miletićem.
Inicijator projekta je Opština Herceg Novi, a film će premijerno biti prikazan za Dan grada – 28. oktobra, istakao je predsjednik Stevan Katić.
“Riječ je o fenomenu jer Herceg Novi ima najveći broj olimpijaca po glavi stanovnika, a to su prepoznali u renomiranoj produkcijskoj kući, koja iza sebe ima brojne projekte, zbog čega smo i započeli realizaciju. Naša težnja je da odamo čast sportistima za uspjehe koji su postigli na najprestižnijem takmičenju, sačuvamo i valorizujemo tu priču. Film će biti prikazivan na različitim sportskim kanalima u Crnoj Gori, regionu i Evropi. Biće to prilika za dodatnu promociju Herceg Novog kako bi se ova priča daleko čula”, istakao je predsjednik Katić.
Sportisti0122062023Sedam dana bilo je dovoljno da Novljani i Novljanke oduševe produkcijsku ekipu predustretljivošću, ljubaznošću i kooperativnošću, dok su im, veoma srećni što se projekat realizuje, otkrivali kako su i gdje naučilili da plivaju, ko im je bio uzor, gdje su napravili prve košarkaške korake, a iznad svega koliko im znači to što ime svoga grada pronose širom svijeta. Sniman je na različitim lokacijama koje su simbol grada i mjesta gdje su novski olimpijci započeli karijere.
Film će imati veliki značaj ne samo za Herceg Novi već i za državu i Olimpijski pokret, kao i sve ljude koji vole sport, kazao je direktor i scenarista Aleksandar Miletić.
“Snimljena je polovina materijala i nastavljamo dalje, a film će biti spreman do Dana grada. Film se snima na inicijativu Opštine koja je željela da istakne značaj sporta što je velika stvar jer malo gradova na svijetu može da se pohvali takvom tradicijom. To može da služi na čast i gradu i svim Novljanima koji baštine ovu tradiciju i istoriju”, kazao je Miletić.
Dirnuti iskrenim pričama novskih sportista istakli su da su “one ponekad značajnije i od medalja”. Nove storije zabilježiće početkom septembra, tokom drugog dijela snimanja filma.
Uz petočlanu ekipu Cinne sporta, sastanku su prisustvovali i potpredsjednik Opštine Herceg Novi Mirko Mustur, sekretar za društvene djelatnosti i međunarodnu saradnju Mitar Kisjelica i predsjednik KK Primorje 1945 Željko Roganović.