nas03072023aa

Predsjednik Opštine Herceg-Novi Stevan Katić primio je u oproštajnu posjetu ambasadora Slovenije u Crnoj Gori Gregora Preskera, a razgovor je protekao u sumiranju do sada postignute saradnje na različitim poljima kao i šansama koje su još uvijek ostale nedovoljno iskorišćene. Sastanku su prisustvovali i predsjednik Skupštine opštine Ivan Otović i potpredsjednik Opštine Mirko Mustur.

Herceg-Novi je ostvario veoma dobru saradnju sa amabasadorom Slovenije Preskerom u prethodnom trogodišnjem periodu, kazao je predsjednik Opštine Stevan Katić i dodao da su veze Herceg-Novog sa pobratimskim gradovima -  Novim Mestom i Kranjem, sada još jače.

„Herceg-Novi je, u odnosu na sve ostale crnogorske gradove, najbolje povezan sa gradovima u Sloveniji. Tu su zajednički odlasci u Sloveniju sa karavanom Praznika mimoze, njihov dolazak kod nas tokom te manifestacije, zatim smo organizovali Dane Novog Mesta u Herceg-Novom. Sada smo aktivirali saradanju i sa Kranjem gdje je nedavno bila naša delegacija, a uzvratnu posjetu očekujemo za mjesec. Prijateljstva koja traju toliko godina su dodatno unaprijeđena, a biće i u narednom periodu posebno na poljima kulture, turizma, ekonomije i sporta“, napomenuo je predsjednik Katić.

Niz oproštajnih posjeta, zbog završetka diplomatskog mandata, započeo je u Herceg-Novom zbog izvanredne saradnje koju je imao sa lokalnom samoupravom, ali i prijateljskih veza koje ovaj grad njeguje sa slovenačkim gradovima, kazao je ambasador Presker.

„Na osnovu toga, možemo govoriti i o dobroj saradnji između Slovenije i Crne Gore. Moram reći da sam vrlo zahvalan na pozivima da prisustvujem značajnim manifestacijama u Herceg-Novom, a na kojima su sarađivali Slovenci – Praznik mimoze, Strip festival ili ona sinoćnja u kući kapetana Štumbergera gdje me je oduševilo koliki je bio značaj života jednog čovjeka iz Slovenije za ovaj prostor, kako je ta priča još uvijek živa. Boka je veoma povezana sa Slovenijom istorijskim i ljudskim vezama. Zato mi je uvijek bilo drago dolaziti u Boku i sarađivati, a nadam se da će tako biti i kada ne budem više na funkciji. Vjerujem da će povezanost Crne Gore sa EU biti još snažnija i veća uz nadu da će Crna Gora brzo ući u EU“, kazao je ambasador Presker.

Predsjednik Katić je istakao da je bilo riječi i o saobraćajnoj povezanosti jer je Herceg-Novi interesantan slovenačkim tržištima čiji je broj dolazaka u prvoj polovini ove godine značajno povećan.

„Slovenačko tržište nam je interesantno zbog svih relacija i dobrih odnosa koje imamo. Herceg-Novi je grad uz granicu, njima i najbliži, a biće još lakše doći do Herceg Novog po završetku autoputa do Dubrovnika“, kazao je predsjednik Katić.

Slovenački turisti vole aktivan odmor, a jedno od mogućih polja saradnje je razvoj planinskog turizma, dodao je ambasador Presker.

„Veliki potencijal za razvoj takvog oblika turizma ima Orjen, a mislim da se ovdje mogu prenijeti dobra iskustva naročito iz Kranja koji ima Alpsko zaleđe sa veoma aktivnim planinskim turizmom. Čuo sam da su ovdje bili planinari iz Novog Mesta i sa ovdašnjim otvorili novu planinsku stazu. To je već neki početak saradnje koji treba jačati“, zaključio je ambasador Presker.

Podsjećamo, u Novom Mestu je 2021. godine u parku tamošnje biblioteke otkriven spomenik Herceg-Novom, povodom pet decenija pobratimstva i prijateljstva dva grada, kada je potpisan i protokol o saradnji u oblasti turizma.