nas07052023aaaa

Predsjednik Opštine Herceg-Novi Stevan Katić sa saradnicima primio je danas ambasadora Republike Sjeverne Makedonije Zećira Ramčilovića u prvu zvaničnu posjetu Herceg-Novom. Radnom sastanku u Kući nobelovca Iva Andrića prisustvovali su i predsjednik Skupštine opštine Herceg-Novi Ivan Otović i potpredsjednik Opštine Mirko Mustur.

Tokom razgovora, akcenat je stavljen na jačanje saradnje u različitim oblastima i ukazano na neophodnost uvođenja avio linije između Skoplja i Tivta ili Podgorice.

Ambasador Ramčilović je izrazio zahvalnost održavanjem sastanka u Kući nobelovca Iva Andrića, jer kako je kazao, radi se o velikanu koji je zadužio sve narode ovih prostora. Prema njegovim riječima, sastanak je bio prilika za više tema za razgovor koje idu u prilog još boljoj saradnji Herceg-Novog i gradova Sjeverne Makedonije.

„Osim pobratimskih odnosa Bitolja i Herceg-Novog koji traju već decenijama, svakako postoji prostor za saradnju i sa drugim gradovima Sjeverne Makedonije u narednom periodu. Trudićemo se da uspostavimo još jače veze između lokalnih samouprava dvije države, što će svakako doprinijeti još boljim odnosima i saradnji dvije države. Ambasada Sjeverne Makedonije i ja lično smo spremni da  maksimalno radimo u tom pravcu i vjerujem da ćemo uspjeti da mnoge procese intenziviramo, posebno po pitanju razvoja turizma”, istakao je Ramčilović i dodao da će biti intenzivirani napori da se tokom ljetnjeg perioda organizuje čarter linija na relaciji Sjeverna Makedonija-Crna Gora.

Herceg-Novi duže od 50 godina njeguje pobratimske veze sa Bitoljem, a u narednom periodu težiće da saradnju prošire i na druge gradove, kazao je predsjednik Opštine Herceg-Novi Stevan Katić.

„I do sada su nas posjećivala kulturno-umjetnička društva, grupe koje su učesnici Dječijeg karnevala, festivala horova, Praznika mimoze i slično. Veliki broj turista iz S. Makedonije dolazi u Herceg-Novi, a posebno je to bilo evidentno ove godine za Praznik mimoze gdje su dolazile organizovane grupe preko turističkih agencija. Imamo i veliki broj onih koji rade u ugostiteljstvu i turizmu i na taj način i nama pomažu zbog nedostatka kadra u ovoj oblasti, a pokazali su se kao veliki profesionalci. Sve su to stvari koje povezuju nas i S. Makedoniju, kao gradove ali i kao dvije države, a posebno na polju kulture, turizma, sporta, privrede“, kazao je predsjednik Katić i potvrdio neophodnost uvođenja avio saobraćaja između Skoplja i Tivta ili Podgorice.

Današnja posjeta je bila prilika za podsjećanje na učešće karnevalskih grupa iz Strumice na Prazniku mimoze, što je bio povod za razgovor na temu dodatne saradnje kulturnih i umjetničkih grupa Sjeverne Makedonije i Herceg-Novog. Kako je ambasador istakao, u narednom periodu bi na kulturno-umjetničkoj sceni Herceg-Novog mogle nastupiti nacionalne institucije iz oblasti kulture, poput Filharmonije Republike Sjeverne Makednije i Makedonskog narodnog pozorišta.