naslovna15082023aaa

Arhijerejskom liturgijom u crkvi Svetog Vaznesenja Gospodnjeg na Toploj danas je obilježena slava osnivača Herceg-Novog, Prenos moštiju Svetog arhiđakona Stefana. Liturgiju je služio mitropolit Joanikije uz sasluženje vladike Zahumsko-hercegovačkog i primorskog Dimitrija, igumana Savinskog Makarija i hercegnovskog, kotorskog i tivatskog sveštenstva.

Uz veliki broj vjernika, službi su prisustvovali predsjednik Opštine Herceg-Novi Stevan Katić, potpredsjednici Mirko Mustur i Miloš Konjević, konzul Republike Srbije u Herceg-Novom Mićo Rogović, Generalna konzulka Crne Gore u Republici Srbiji Nevenka Ćirović i predsjednik Skupštine opštine Tivat Miljan Marković, kao i brojni sekretari i predstavnici lokalne samouprave.

Mitropolit Joanikije je u besjedi poručio da je ovo veliki dan za Herceg-Novi i podsjetio da je po predanju kralj Tvrtko I Kotromanić posvetio naš grad Svetom Stefanu.

„Danas proslavljamo javljanje svetih moštiju Svetog arhiđakona Stefana u vrijeme cara Konstantina i kasniji prenos njegovih svetih moštiju u Carigrad- Konstantinopolj, radi osvećenja svih onih koji su mogli u to vrijeme, a i u naše vrijeme, da im se poklone i da preko njih dobiju božiju blagodat koja se izliva njegovim molitvama i preko njegovih svetih moštiju daje mnoga iscjeljenja. O njegovom životu znamo samo ono što je veliko i uzvišeno, znamo samo o njegovom izboru za đakona među sedmoricom ostalih đakona. Očigledno bio je prvi, jer je zapisano da bješe pun blagodati presvetog duha i da je odmah poslije postavljenja na svoju svetu službu počeo da propovijeda jevanđelje božije, da ide stopama Hristovim i da čini velika čudesa“, kazao je mitropolit u toku besjede.

On je takođe pohvalio rukovodstvo Opštine Herceg-Novi na nastojanju da ovogodišnji Trg od ćirilice počne upravo na slavu osnivača grada, te posebno zahvalio predsjedniku Opštine Stevanu Katiću na više puta iskazanoj podršci sveštenstvu, crkvama i njihovoj obnovi, a naročito za podršku u organizaciji kulturnih aktivnosti u saradnji sa crkvenom opštinom.

O pravim hrišćanskim vrijednostima koje treba da slijedi i njima se nadahnjuje svaki čovjek besjedio je vladika Dimitrije i pozvao narod da cijene vrline koje su sabrane u vjeri i jevanđelju.

Program Trga od ćirilice počinje u 21:00 sat u porti crkve Svetog Spasa na Toploj, a obratiće se Episkop zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije, jedan od osnivača i predsjednik UO Trga od ćirilice, protojerej stavrofor Radomir Nikčević i predsjednik Opštine Herceg-Novi, Stevan Katić.