naslovna16082023aaa

Jubilarni 10. Trg od ćirilice sinoć je svečano otvoren u Herceg-Novom, a nakon pozdravnih riječi vladike Zahumsko – hercegovačkog i primorskog Dimitrija, predsjednika Opštine Herceg-Novi Stevana Katića i jednog od osnivača ove manifestacije protojereja stavrofora Radomira Nikčevića, priređen je koncert duhovne muzike „Iznad istoka i zapada“.

Među brojnom publikom u porti crkve Svetog Spasa na Toploj sinoć su bili potpredsjednik Opštine Herceg-Novi Mirko Mustur, konzul Republike Srbije u Herceg Novom Mićo Rogović, Generalna konzulka Crne Gore u Republici Srbiji Nevenka Ćirović, gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić, sekretari i direktori lokalnih opštinskih ustanova.

Herceg-Novi pored svoje ljepote i svega onoga što ima i što daje onima koji žive u njemu i koji dolaze u njega, nesebično daje i kulturu, kazao je protojerej stavrofor Nikčević istakavši da je jedan od takvih kulturnih događaja i Trg od ćirilice.

Vladika Zahumsko – hercegovački i primorski Dimitrije istakao je da je veliko pregalaštvo i nadahnuće utkano u deset godina spomena imena ćirilice u okviru ove manifestacije.

„Kažu da su prve riječi jednog predanja na ćirilici bile iz prologa jevanđelja. Svjetlost božija, svjetlost Hristovog lika, blagodeti jevanđelja su nekako utkani u biće slovenskih naroda. Mi smo izašli iz mraka istorije tako što smo se opismenili i zajedno sa tim slovenskim pismenima, mi smo primili i vjeru. Zato su kultura i duhovnost kod nas nekako prirodno spojene i teško je razlučiti gdje počinje jedno, gdje završava drugo. Kulturno duhovni program Trga od Ćirilice je za svaku pohvalu i podržavanje“, kazao je vladika Dimitrije.

Dodao je da je zahvalan što je na Trgu od ćirilice te što će na taj način ući u predanje predaka.

„To je i predanje mitropolita Amfilohija koji se toliko trudio oko ukupnog života ove mitropolije, zasnovao je na pravim osnovama i sadio sjeme jevanđeljske riječi. Potom se sve dešavalo prirodno, ona je plodonosila kao što riječ božija ima silu da plodonosi i usadi se u ljudsko srce“, zaključuje vladika Dimitrije zahvalivši organizatorima ali i lokalnoj upravi na podršci ovoj svetkovini.

Trg od ćirilice je jedinstvena manifestacija koja već deset godina okuplja ljude od vjere i u vjeri, duhovnike, istoričare, književnike, umjetnike oko ćirilice i tradicije, kazao je predsjednik Opštine Stevan Katić i dodao da ova ova manifestacija predstavlja veliki doprinos razvoju kulture u gradu i  očuvanju kulturne baštine.

„Posebna nam je čast što je prvi među njima bio blaženopočivši mitropolit Amfilohije, začetnik Trga od ćirilice, neko ko je ovoj manifestaciji uvijek davao podršku, ali znao kako da podrži i osokoli vjerni narod Herceg Novog, okupi nas u molitvenim sabranjima i nerjetko stane na čelo litija. Na tome smo uvijek zahvalni“, kazao je predsjednik Katić.

Istakao je da su programi Trga od ćirilice omogućili da se čuju mudre misli učesnika, a riječ razuma i istine uvijek je dobrodošla u gradu u kojem se vrednuje riječ.

„Ovdje se slobodno izgovarala riječ kada nije smjela nigdje drugo u Crnoj Gori, dok se na drugim mjestima krišom pisala ćirilica, mi smo je vratili na zvanične table i putokaze. Kroz vjekove, Herceg-Novi je dokazao svoj multikonfesionalni i multinacionalni identitet sa 89 crkava i manastira, a potom ga godinama oblikovao i jačao veze među ljudima. S posebnom pažnjom i ljubavlju njegovana je pravoslavna vjera koja je temelj postojanja još od osnivanja grada“, kazao je predsjednik Katić.

Dodao je i da je Herceg-Novi čvrstu vjeru pokazao kada god je trebalo slijedeći put svojih predaka koji su prkosili osvajačima, čuvali jezik i ćirilično pismo.

„Tome već deset godina doprinosi i Trg od ćirilice koji ovog avgusta, u okviru svog programa, obilježava veliki jubilej  - 1160 godina od početka misije Svetih Ćirila i Metodija. Zamislite koliko je veliko i ponosno biti dio naroda kojem korjen pismenosti počinje stotinama godina prije nego što su neke civilizacije uopšte nastale ili bile otkrivene. To je ono što treba da bude naša velika prednost i motiv da ćirilično pismo koje je tada začeto i počelo da se koristi očuvamo i prenosimo dalje na buduće generacije. Jer kao što reče Stefan Nemanja, kome je takođe posvećen dio programa ovogodišnjeg Trga od ćirilice – „Narod koji izgubi svoje riječi prestaje biti narod“, kazao je predsjednik Katić i poželio dobrodošlicu učesnicima u grad koji je nosilac ordena Svetog Save Prvog stepena.

U umjetničkom programu „Iznad istoka i zapada“ nastupili su srpski kompozitor i pojac Ljubomir Manasijević i sopranistkinja Zorica Belić uz pratnju ansambla „Renesans“.

Programi 10. Trga od ćirilice trajaće do 29. avgusta.