katicuk25082023Predsjednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić sa saradnicima održao je danas radni sastanak sa ambasadorom Ukrajine u Crnoj Gori Olehom Herasymenkom i drugim sekretarom Anatolijem Demeščekom. Bilo je riječi o jačoj saradnji lokalne samouprave sa Ukrajinskim centrom u Herceg Novom i daljoj podršci njihovim državljanima, kao i privrednom povezivanju sa predstavnicima ukrajinskih kompanija koje su na teritoriji Herceg Novog.

Sastanku su prisustvovali predsjednik Skupštine opštine HN Ivan Otović i sekretar za društvene djelatnosti i međunarodnu saradnju Mitar Kisjelica.

Herceg Novi je pružio podršku državljanima Ukrajine, kazao je predsjednik Katić i iskazao dobru volju da tako bude i u narednom periodu, posebno kada je riječ o saradnji sa Ukrajinskim centrom u našem gradu.

Ambasador Herasymenko iskazao je zadovoljstvo prijemom i podrškom  uprave i građana državljanima Ukrajine koji su, zbog ratnih dešavanja, na privremenom boravku u Herceg Novom. Sa sekretarom Demeščukom, on je obišao i Ukrajinski centar, jedan od četiri u Crnoj Gori.

Predsjednik Katić je podsjetio da Herceg Novi duže od deceniju njeguje prijateljske veze sa Odesom, gradom u kojem je sahranjen Novljanin, vojvoda Luka Vukalović.

S obzirom na to da je trenutno u Crnoj Gori veći broj mladih, uspješnih biznismena, ambasador Herasymenko najavio je mogućnost organizacije sastanka sa njima u Herceg Novom. Naš grad je primamljiv ukrajinskim investitorima, a jedan od primjera je projekat hotelskog kompleksa Žager u Bijeloj biznismena Romana Denkoviča.

Tokom sastanka je bilo riječi o mogućnostima organizacije različitih sportskih, kulturnih i turističkih dešavanja, a posebno interesovanje ambasador Herasymenko iskazao je za aktuelno stanje u Institutu „Dr Simo Milošević“ gdje je bila planirana rehabilitacija ukrajinskih ranjenika, za koju su obavljeni inicijalni razgovori sa menadžmentom Instituta.