SlavaVelika GospojinaPovodom obilježavanja Velike Gospojine, danas su u crkvi Sv. Gospođe u Prijevoru i manastiru Savina služene liturgije, uz prisustvo brojnih vjernika i predstavnika hercegnovske lokalne samouprave.

Liturgiji u Prijevoru prisustvovali su potpredsjednik Opštine Miloš Konjević i Jovan Subotić ispred Kancelarije za međunarodnu saradnju, a liturgiju je služio protojerej Stevan Durić sa lokalnim sveštenstvom.
Prema riječima potpredsjednika Konjevića, narod ovog kraja je kroz istoriju znao da poštuje svoju vjeru i čuva svoju slobodu.
“Na tako davno smo opet morali da se ujedinimo, da složno odbranimo ono što je najsvijetlije, a to su naši hramovi i naše svetinje. Tako i danas, naše selo, ovaj hram i svi mi možemo naprijed da idemo samo ako smo složni i ujedinjeni”, poručio je potpredsjednik Konjević.
On je riječi zahvalnosti za organizaciju i dobro domaćinstvo uputio crkvenom odboru i Mjesnoj zajednici Prijevor, te istakao da će složnost mještana i saradnja sa lokalnom samoupravom donijeti ovo mjesnoj zajednici nova zajednička ulaganja.
Liturgija je jutros služena i u manastiru Savina, gdje je prisustvovao potpredsjednik Opštine, Mirko Mustur, a program se nastavlja večeras od 18 časova, kada je planirana večernja služba i litija sa čudotvornom ikonom Savinske Bogorodice.
Podsjećamo, u okviru Trga od Ćirilice, a u organizaciji SPKD Prosvjeta, sinoć je u porti manastira Savina održana i Gospođindanska duhovna akademija naslovljena „Presveta Bogorodice Savinska, spasi nas“, gdje se vjernom narodu obratio Iguman manastira Savina, Makarije.