AmbasadaNSL270923Ambasadorka SAD u Crnoj Gori, Džudi Rajnke boravila je u zvaničnoj posjeti Opštini Herceg Novi, gdje je sa predsjednikom Stevanom Katićem razgovarala o više aktuelnih tema od značaja za grad, kao i o mogućnostima buduće saradnje.

Ovo je treći susret ambasadorke SAD i predsjednika Opštine Herceg Novi, prethodno 2019. i 2022. godine, u okviru kojeg je potvrđena volja obje strane za produbljivanjem saradnje.
Podsjećamo, u Galeriji Josip Bepo Benković otvorena je izložba kolekcije ikona iz 17, 18. i 19. vijeka, koje su uz pomoć sredstava Ambasade SAD konzervirane, očišćene i restaurirane. Projekat je realizovao JU “Muzej Mirko Komenović i Galerija Josip Bepo Benković” kroz Ambasadorski fond za očuvanje kulturne baštine.
Rajnke je istakla da je podrškom koju je lokalna samouprava pružila u realizaciji ovog projekta, potvrđena posvećenost Herceg Novog očuvanju kulturnog naslijeđa, o čemu svjedoče i drugi primjeri – poput renovirane Kuće Nobelovca Iva Andrića, u kojoj je održan sastanak Rajnke i Katića tokom njene druge posjete našem gradu.
Ambasada27092301Predsjednik Katić je ambasadorku Rajnke uputio u niz infrastrukturnih projekata koji se sada sprovode na teritoriji Herceg Novog, poput izgradnje putne i vodovodne infrastrukture na Luštici, ali i o problemima sa kojima se Herceg Novi hronično nosi godinama: funkcionisanje Instituta “Dr Simo Milošević”, Bolnice Meljine, saobraćajne gužve u toku ljetnjeg perioda, komunikacija i koordinacija aktivnosti lokalnog i državnog nivoa.
Rajnke je istakla da su njene posjete i razgovori sa predsjednikom Katićem uvijek prilika da nauči nešto novo o Herceg Novom, kao i da u Ambasadi SAD postoji želja da se saradnja sa našim gradom nastavi i dodatno produbi.
Sastanku su, iz Ambasade SAD, prisustvovale i zamjenica šefa Odjeljenja za medije, kulturu i obrazovanje, Suzanne Schaefer i koordinatorka za programe razmjene i grantove, Milena Janketić, kao i potpredsjednik Opštine Herceg Novi, Mirko Mustur, sekretarka za kulturu i obrazovanje, Ana Zambelić Pištalo i sekretar za društvene djelatnosti i međunarodnu saradnju, Mitar Kisjelica.