NAS01112023

Odbornici SO Herceg-Novi danas su na 16. redovnoj sjednici usvojili predlog završnog računa opštine za 2022. godinu i rebalans budžeta za ovu godinu kojim su prihodi povećani za 13%.

Planirani Budžet Opštine Herceg Novi za 2023. godinu iznosio je oko 21,7 miliona eura, ali je uslijed značajnog povećanja naplate poreza na dohodak fizičkih lica, poreza na nepokretnost, poreza na promet nepokretnosti i građevinskih dozvola, utvrđen rekordni rebalans poslednjih 15 godina - u iznosu od 24,6 miliona eura.

“Najveći prihod budžeta je porez na nepokretnosti koji čini 37% ukupnih prihoda i povećan je sa 8, 2 na devet miliona eura sa tendencijom rasta i sigurni smo da će biti premašen. Takođe je povećena naknada za komunalno opremanje građevinskog zemljišta i urbana sanacija sa 2,6 na 3,5 miliona.  Takođe krajem ove godine došlo je do prodaje opštinske imovine, a koja se odnosi na prodatu zemlju na Žvinjama veličine preko 22.000 m² za koju je kupac uplatio 1.146.000 eura što je značajno uvećalo prihode Budžeta. Značajan udio u ovom povećanju imaju prenijeta sredstva iz prethodne godine koja su iznosila 888.640 eura odnosno 592% prvobitno planiranih”, kazao je sekretar za finansije Opštine Herceg Novi, Nemanja Junčar na današnjoj sjednici.

Između ostalog, uvećani su transferi za pomoć darovitoj djeci za 25%, transferi za prevoz đaka za 40%, kao i ostali izdaci za škole povećani za 33%. Analogno operativnom, povećan je i kapitalni Budžet  sa 5.930.000 na 7.085.000 eura, odnosno 29% od ukupno planiranog Budžeta ovom Odlukom.

Povećani su izdaci za rekonstrukciju lokalne putne mreže i komunalne infrastrukture,  za izgradnju i sanaciju javne rasvjete, groblja, sportskih terena, otvorenih vježbališta i dječijih igrališta, izdaci za digitalizaciju i adaptaciju objekata ustanova kulture ,  za pribavljanje imovine i ekproprijaciju zemljišta za izgradnju komunalne infrastrukture,  za uređenje fasada na stambenim objektima, kao i značajno uvećanje izdataka  za ulaganja u vodovodnu i kanalizacionu infrastrukturu.