Nas07112023

Komemorativnom sjednicom u velikoj sali Skupštine opštine Herceg-Novi danas je odata počast Draganu Jankoviću, nekadašnjem predsjedniku Opštine, dugogodišnjem odborniku u lokalnom parlamentu, nekadašnjem načelniku za privredu u lokalnoj samoupravi. Komemoraciji su prisustvovali članovi porodice, odbornici, predstavnici lokalne uprave, kolege i prijatelji Dragana Jankovića.

Sjednicu je pozivom na minut ćutanja otvorio odbornik Savo Niković, koji je zbog odsutnosti predsjednika SOHN Ivana Otovića, vodio sjednicu kao predstavnik najbrojnijeg odborničkog kluba u lokalnom parlamentu.

Odlazak Dragana Jankovića predstavlja veliki gubitak za njegovu porodicu, kolege i prijatelje, ali i cijelu društvenu zajednicu Herceg-Novog i Crne Gore, kazao je predsjednik Opštine Stevan Katić dodajući da je teško povjerovati da je još jedan vrijedan i pošten član našeg društva otrgnut iz svakodnevice koju su dijelili i pokušavali učiniti je boljom.

„Rukovoditi gradom u bilo kojem vremenu predstavlja izazov, uz to i posjedovanje osobina i vještina koje podrazumijevaju toleranciju, razumijevanje, strpljenje ali i ambicioznost, liderstvo i pravičnost.  Sve ovo krasilo je Dragana Jankovića, što se pokazalo kroz njegovo angažovanje i predan društveno-politički rad kao predsjednika Opštine Herceg-Novi.

Bio je to period u kojem su se i dalje osjećale finansijske i socijalne teškoće sa kojima su se borili grad i država. Prema tadašnjim podacima, u Herceg-Novom je bilo 12 000 raseljenih lica kojima je bila potrebna ruka podrške, smještaj i pomoć da pokušaju da nastave život daleko od svog doma. Vođen humanošću i spremnošću da pomogne svakom čovjeku, Janković je sa svojim saradnicima i nadležnim službama, bio najsnažnija podrška onima koji su tražili sklonište u našem gradu. Zahvaljujući tome, Herceg-Novi je još jednom pokazao otvorenost za sve dobronamjerne ljude“, kazao je predsjednik Katić.

Podsjetio je da se uprkos turbulentnim vremenima kasnih devedesetih godina prošlog vijeka, finansijskim i socijalnim problemima koji su opteretili administraciju i normalno funkcionisanje grada, Herceg-Novi kulturno uzdizao čemu je značajno doprinio Dragan Janković.

„Vođen željom da nešto novo zaživi u Herceg-Novom, sa svojim prijateljima osniva pozorišnu svetkovinu koja i danas traje - Hercegnovske aprilske pozorišne svečanosti. Na taj način afirmiše pozorišno stvaralaštvo u Herceg Novom nudeći građanima nove sadržaje, a istovremeno lokalna samouprava ostaje snažna podrška funkcionisanju i uzdizanju Hercegnovskog pozorišta“, kazao je Katić i dodao da je Janković bio inicijator osnivanja krovne ustanove kulture u Herceg-Novom – JUK Herceg fest, podržavao muzički festival Sunčane skale, Filmski festival i Praznik mimoze, ali i međunarodne privredne susrete koji su promovisali Herceg Novi i Crnu Goru.

Kako je kazao, Dragan Janković je bio čovjek širokih pogleda i vidika, sa istančanim sluhom za toleranciju.

„Zato smo, iako smo bili različitih političkih shvatanja, uvijek nalazili način da ostvarimo izuzetnu saradnju koja je donosila dobro svim sugrađanima, što je i bio moto kojim smo se rukovodili. Njegova stručnost u domenu poznavanja prava bila je od velike važnosti i upravo je pravnu nauku stavljao na prvo mjesto, ispred politike i svega ostalog. Time se rukovodio obavljajući različite funkcije bilo da je to u parlamentu, Opštinskoj izbornoj komisiji, na poziciji predsjednika Opštine, načelnika privrede ili kao član upravnih odbora i na taj način dao značajan doprinos radu i napretku grada. Pamtićemo ga kao časnog i vrijednog čovjeka, spremnog da ulaže sebe u prosperitet svog grada i društva, kulturnog pregaoca, vizionara i porodičnog čovjeka koji je njegovao najvažnije ljudske vrijednosti“, zaključio je Katić.

Dragan Janković je bio nepresušni izvor energije, generator i pokretač, neko ko jednostavno ne može ni stati ni nestati, kazao je u ime OO DPS Herceg-Novi odbornik Vladimir Kosić.

„Doslijedan lijevoj ideji još od gimnazijskih dana, ali ne agresivno i dogmatski, obavljao je niz odgovornih i važnih funkcija, ali je njegov radoznali i kreativni duh pokretao i inspirisao aktivitet van funkcija“, kazao je Kosić i dodao da je Dragan sve radio uz jedan poseban osmijeh, malo mangupski, a više srdačan kojim je obezoružavao sve oko sebe.

Dragan je bio drug, laf, prijatelj, Novljanin, Karačanin, Savinjanin, Škveranin, Topljanin, Igaljanin.... Čovjek grada i za grad, kazao je Kosić.

„Zato je danas teško prihvatiti da ga nema. Znamo da je energija neuništiva, i onda ostajemo zatečeni činjenicom da njegove energije više neće biti. Mi koji smo ga voljeli i poznavali, koji smo drugovali sa njim ostajemo bez dijela sebe ali zauvijek oplemenjeni vremenom provedenim sa njim. Adio druže naš, neke buduće korake posvetićemo tebi. Da ponovo koračamo zajedno ovim gradom“, zaključio je Kosić.

Zahvalnost je u ime porodice uputio Draganov šesnaestogodišnji sin Petar.

„Bio je kamen stabilnosti u mom životu, izvor snage za cijelu našu porodicu. Cijeli svoj život se nesebično angažovao za ljude i svoj grad. Njegova vrata su uvijek svima bila otvorena, bez obzira na prirodu problema. O svojim snovima za Herceg-Novi on nije samo pričao, već ih je zajedno sa vama ostvarivao. Srećan sam što će ostati upamćen kao neko ko je doprinio stvaranju i razvoju raznih kulturno-umjetničkih dešavanja u našem gradu. Beskrajno sam mu zahvalan na vremenu koje sam sa njim proveo. Od njega smo svi mnogo toga značajnog naučili, ali to se ne može opisati u samo nekoliko rečenica. Živio je dovoljno dugo da na njegovom primjeru ja vidim kako se treba živjeti i kada bih bio bar upola dobar čovjek kao što je bio on, ja bih bio srećan. Hvala ti što si bio baš takav kakav jesi i dragi moj tata, zauvijek ćeš biti u mom srcu“, kazao je Petar.

Dragan Janković rođen je 1957. godine u Kotoru. U svom Herceg-Novom završava osnovnu i srednju školu, a Pravni fakultet u Podgorici. Kao mladi pravnik radi volonterski kao narodni pravobranitelj, potom obavlja čitav niz značajnih funkcija: predsjednik Opštine Herceg-Novi (1996-1998, 1998-2000, 2017. godine), potpredsjednik Opštine od 2015. do 2017. godine, načelnik za privredu u Opštini, dugogodišnji odbornik Demokratske partije socijalista u lokalnom parlamentu, sekretar, a potom i predsjednik OO DPS HN, član GO DPS CG i član predsjedništva DPS CG, predsjednik i sekretar OIK.

Svoj društveno odgovoran pristup razvoju zajednice pokazao je i kao predsjednik UO Instituta „Dr Simo Milošević“, predsjednik UO Regionalnog ronilačkog centra, član UO PVK Jadran, član Školskog odbora JUSMŠ „Ivan Goran Kovačić“.