Stevan KaticOHNUvažene građanke i građani Herceg Novog i Crne Gore,
čestitam vam Njegošev dan - crnogorski praznik kulture, u svoje lično i ime Opštine Herceg Novi. S posebnim dostojanstvom, kako i dolikuje, Crna Gora obilježava dan rođenja velikog vladike, vladara i pjesnika Petra II Petrovića Njegoša, potvrđujući i na taj način poštovanje i zahvalnost.

Dužnost svakog pojedinca i našeg naroda u cijelosti, bilo da žive u matičnoj državi ili u svijetu, je da njeguje sjećanje na svoje velikane, posebno one koji su svojim djelom obilježili duhovno, državno i nacionalno biće Crne Gore poput vladike Rada.
Herceg Novi, na ovaj praznik ali i svakog dana, s pijetetom ističe da je bio grad koji je utkan u Njegošev životni i obrazovni put i mjesto koje je opjevao u Gorskom vijencu. Taj dio istorije, koji je obogatio kulturno naslijeđe našeg grada, sačuvali smo od zaborava kroz muzej Njegoševa škola na Toploj koji je svojevrstan spomenik kulture budućim naraštajima i svim posjetiocima Herceg Novog.Njegoseva skola13112023 U susret prazniku i 210 godišnjici od rođenja Petra II Petrovića Njegoša, u našem gradu je ove godine održan niz kulturnih događaja u okviru manifestacije „Njegoševi dani“.
Ostajmo na Njegoševom putu, dosljedni istoriji Crne Gore i ponosni na naše velikane. Srećan Njegošev dan!

 

 

Predsjednik Opštine Herceg Novi
Stevan Katić