Saradnja151223NSLMinistarstvo evropskih poslova potpisalo je Memorandum o saradnji sa lokalnim samoupravama i Zajednicom opština Crne Gore koji ima za cilj bolju informisanost građana o procesu evropskih integracija na lokalnom nivou.

To bi posredno trebalo da dovede do bolje iskorištenosti EU sredstava, podizanja kvaliteta života i modernizacije usluga i servisa u opštinama. Memorandum o saradnji je u ime Opštine Herceg Novi potpisao potpredsjednik, Mirko Mustur.
U Memorandumu se navodi da se blizu 70% evropskog zakonodavstva primjenjuje na lokalnom nivou, zbog čega je neophodno da, uz Vladu koja vodi pristupne pregovore, lokalne samouprave budu uključene u njihovo planiranje i sprovođenje aktivnosti. Ministarka evropskih poslova Maida Gorčević je potvrdila da lokalne samouprave imaju neizostavnu ulogu u procesu evropske integracije i podsjetila da je prema njima usmjeren značajan dio finansijske podrške EU.
Ambasadorka Evropske unije u Crnoj Gori Oana Kristina Popa rekla je da lokalne samouprave igraju ključnu ulogu u procesu pristupanja zemlje evropskoj porodici. Ona je ohrabrila predstavnike opština da aktivno uključe svoje sugrađane i sa njima podijele odgovornost za uspješnost procesa evropskih integracija.
Predsjednik Upravnog odbora Zajednice opština Crne Gore, Dušan Raičević je poručio da će Crnoj Gori nakon pristupanja biti dostupna i do 10 puta veća sredstva nego sada, te da to predstavlja dodatni podstrek da lokalne samouprave ojačaju svoje timove za projekte. .

Po riječima državnog sekretara u MEP-u Bojana Božovića korišćenje sredstava iz EU fondova na lokalnom nivou u Crnoj Gori predstavlja ključni element u postizanju održivog razvoja i unapređenju života građana, te da su opštine u Crnoj Gori pokazale visok stepen proaktivnosti u korišćenju dostupnih fondova, posebno kroz programe prekogranične i teritorijalne saradnje, kao i kroz Zapadno-balkanski investicioni okvir. Posjetio je da su, tokom dosadašnje dvije IPA perspektiva, crnogorske opštine učestovale u 167 projekata čija ukupna vrednost iznosi oko 124 miliona eura.

Izvor: RTHN
Foto: Vlada Crne Gore