nas18122023aaMinistar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović i predsjednik Opštine Herceg-Novi Stevan Katić danas su položili kamen temeljac čime je započeo veoma značajan zajednički projekat Opštine Herceg-Novi i Sindikata bezbjednosnih institucija u okviru kojeg će biti rješeno stambeno pitanje za 32 službenika MUP-a i ANB-a koji žive i rade u Herceg-Novom.

Ministar unutrašnjih poslova, Danilo Šaranović istakao je da je najbitnija komponenta ovog projekta zajedništvo Opštine Herceg-Novi i Sindikata bezbjednosnih institucija koje je pokazalo kako može da se ide naprijed kada postoji dobra volja.

„Opštna Herceg-Novi je jedna od najsvjetlijih primjera lokalnih samouprava kada je u pitanju proaktivnost u saradnji sa sistemom državne vlasti i svim ostalim djelovima sistema. Mislim da Opština Herceg-Novi prednjači u vođenju računa o svakom građaninu pa čak i ako on nije zvanično stanovnik Herceg-Novog. Predsjednik Opštine je, kao najodgovorniji u sistemu lokalne samouprave, ocjenio koliko je ovo važan projekat i time pokazao da policijski službenici nisu samo službenici MUP-a i ANB-a, nego službenici koji rade u interesu svakog građanina Herceg-Novog i države Crne Gore“, kazao je ministar Šaranović i dodao da se ovim primjerom šalje jasna poruka da su svi na istom zadatku i da je zajedničkim radom moguće rješiti svaki problem.

Kako je pojasnio, Ministarstvo unutrašnjih poslova je postavilo prioritete, a ključni cilj je odlučna borba protiv organizovanog kriminala i sistemske korupcije.

„Da bismo odgovorili tom prioritetu i izazovima koji nisu samo pod ingerencijom MUP-a i sektorom bezbjednosti, već su problemi crnogorskog drštva, mi moramo da imamo zadovoljnog službenika. Svaka naša inicijativa počinjaće od onoga što znači podizanje statusa policijskog službenika, vraćanje punog ugleda i povjerenja u integritet UP u cjelini, a jedan od načina da taj cilj ostvarimo je da sa nivoa rukovodstva MUP-a povedemo računa o svim pitanjima koja su od važnosti za policijske službenike“, kazao je ministar.

Početku projekta izgradnje zajedničkog stambeno poslovnog objekta prethodilo je dosta truda, vremena i energije koju su uložili kako Opština Herceg-Novi, tako i nadležne institucije i Sindikat, kako bi se konačno, poslije više godina, došlo do rješenja i realizacije ugovora za koji je saglasnost dala Skupština opštine Herceg-Novi 2021. godine, kazao je predsjednik Opštine Herceg-Novi Stevan Katić.

„Ovom prilikom ću podsjetiti da je u ovom projektu riječ o javno - privatnom partnerstvu između Opštine Herceg-Novi i ostalih suvlasnika zemljišta sa kojima je potpisan ugovor o zajedničkoj izgradnji. Izgradnjom ovog objekta za 32 pripadnika policije biće rješeno stambeno pitanje,  Opština Herceg-Novi će obezbijediti prostor za poslovanje, a ostali suvlasnici će dobiti svoj srazmjerni udio u stambenom prostoru“, kazao je predsjednik Katić.

Dodaje da je Opština Herceg-Novi smatrala potpuno prirodnim da pruži podršku kompletnom postupku i prihvati inicijativu SBI za rješavanje stambenih pitanja pripadnika policije.

„Zbog toga smo, između ostalog, organizovali i niz sastanaka kako bi došlo do realizacije zajedničke izgradnje jer smo uvijek smatrali da oni koji predstavljaju osnovne stubove našeg društva, zaslužuju da tako budu i tretirani – sa poštovanjem i uvažavanjem, cijeneći njihov rad, ali i njihove potrebe. Zahvaljujem se svima koji su doprinijeli ostvarenju ovog projekta – Ministarstvu unutrašnjih poslova, Sindikatu, Direkciji za imovinu Opštine Herceg-Novi, opštinskom Sekretarijatu za prostorno planiranje i izgradnju, suvlasnicima, a među njima posebno gospođi Ivanović, kao i službenicima policije koji svakodnevno rade kako bi naš grad bio siguran i harmoničan dom za sve nas“, kazao je predsjednik Katić.

Predsjednik Sindikata bezbjednosnih institucija Mladen Šuškavčević kazao je da skoro 30 godina nije bilo rješavanja stambenih pitanja u Herceg-Novom te je malo ko vjerovao u uspješnost postupka kada su se 2020. obratili OHN da zajedički grade objekat.

„Javili smo se na javni oglas, ponudili predlog održivog modela. Parcela je u tom periodu bila vrijednosti 1,25 miliona eura. Biće izgrađena 53 stana, poslovni prostor, 36 garaža i 38 parking mjesta u dvorištu. Izvođač je Roming Montenegro, renomirana kompanija koja je to potvrdila u ranijem iskustvu. Radiće po principu „ključ u ruke“, zaposleni neće imati dodatno ulaganje, a sa bankama ćemo pokušati da dobijemo povoljnije kreditne aranžmane nego što su sada. Cijena ukupne gradnje je 3 394 058 sa PDV, a rok za završetak je 24 mjeseca“, kazao je Šuškavčević.

Pojasnio je da projekat opterećuje obračun komunalija koji iznosi 350 000 eura.

„Opština Herceg-Novi je oslobodila naše zaposlene plaćanja komunalija za 50%, ali ona ostaju na ostali broj stanova i garaža. SBI je obezbijedio sredstva za plaćanje ukupnog iznosa za komunalno opremanje, troškove izrade projektne dokumentacije, uplate za regionalni vodovod i druge administrativne troškove koje iznose preko 150 000 eura“, kazao je Šuškavčević.